Izbjeglice u Kamenovu primorane da se isele

Rešenje kotorskog Osnovnog suda je da do 10. februara 15 porodica raseljenika sa Kosova, mora iseliti iz baraka na Kamenovu ili će, u suprotnom, to sudski biti izvršeno.
145 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2011. 14:22h

Nemamo kud osim na ulicu ili u more. Ovo je trinaesta godina od kada smo ovdje. Da imamo stan, napustili bismo Kamenovo, ali nemamo ništa. Ono što nam je na Kosovu ostalo, popljačkano je i sve je popaljeno, kazala je sedamdesetčetvorogodišnja Milica Stanišić.

Ona je bila potresena nakon što je dobila rješenje kotorskog Osnovnog suda da do 10. februara 15 porodica raseljenika sa Kosova, mora iseliti iz baraka na Kamenovu ili će, u suprotnom, to sudski biti izvršeno.

Agonija povodom iseljavanja reseljenika iz nekadašnjeg kosovskog odmarališta, koje se nalazi iznad jedne od najljepših crnogorskih plaža, traje već gotovo deceniju.

Ukoliko im se ne obezbijedi smještaj, kako su kazali, “kolektivno će skočiti u more ili spavati pod vedrim nebom na parkingu”. Za pomoć su se obratili i mitropolitu Amfilohiju.

Deset godina sudskog spora

Njih tridesetak, koliko ih je ostalo da živi u trošnim barakama, koje su gotovo potpuno oronule, a mnogi od njih su zbog katastrofalnih uslova života, kao i starica Milica, sada teški bolesnici, ostali su vezani za Budvu, te očekuju da će im neko pomoći da im se nađe alternativni smještaj.

Preduzeće AD “Rekreaturs”, koje već 10 godina vodi sudski spor za iseljevanje raseljenika iz odmarališta kojim gazduje, očekuje da će biti poštovana sudska odluka.

U odluci Osnovnog suda, koju je potpisala sudija Sanja Čakanović, navodi se da su dužni da dobrovoljno sa stvarima napuste objekte.

“Ovo je već deseti put kako nas tjeraju. Došli smo ovdje početkom aprila 2000. godsine. Stiglo je prvo rješenje za suđenje za 11. februar, a dva dana poslije toga, stiglo je rješenje za iseljenje za 10. februar, znači jedan dan prije ročišta", kazao je Slobodan Vulanović koji živi na Kamenovu.

"Pravnog zastupnika nemamo, nemamo para da platimo. Ako dođe do prinudnog rješenja, nemamo gdje drugo nego u more. Imamo bolesnih".

Vulanović je rekao da traže da im se obezbijedi alternativni smještaj.

"Sa nekima smo se dogovarali, neću da ih pominjem, da nam obezbijede plac, da Opština završi komunalije i da se napravi jedno naselje za one koji nemaju gdje. Kontakrirali smo i kancelariju predsjednika Srbije. Ostaćemo ovdje, živi odavde nećemo izaći. Gledao sam na televiziji da su napravili azil za pse lutalice, a ne mogu nešto da naprave za 15 porodica sa Kosova, mi tražimo da nam država pomogne”.

Nekadašnji prosvjetni radnik, koja sada ljeti zarađuje da prehrani četvoro djece čisteći kuće i radeći po restoranima Milanka Terzić prijeća se da su ih u potku iseljavali svakih petnaset dana, pa onda dva puta godišnje i sad opet najavljuju

Njegova komšinica Gordana Vuksanović tvrdi da preduzeće „Rekreaturs Budva“ ne postoji, već da je tim odmaralištem uvijek gazdovalo preduzeće „Rekreaturs“ Priština.

“Nama računi za struju stižu na „Rekreaturs Priština“, nekoliko vlasnika se pojavljuje i nije mi jasno ko nas tjera. Nije mi jasno kud ćemo, što ćemo, jedino svi komplet u more – navodi Gordana, na šta se nadovezuje Zoran Guberinić ističući:

"Tražimo s obzirom da je ovo bilo odmaralište Kosova, ko je prodao i ko ga je kupio. Ko je to kupio i kome je dao pare, to tražimo da nam se kaže, da se zna ko je vlasnik", naveo je on.

Nekadašnji prosvjetni radnik, koja sada ljeti zarađuje da prehrani četvoro djece čisteći kuće i radeći po restoranima Milanka Terzić prijeća se da su ih u potku iseljavali svakih petnaset dana, pa onda dva puta godišnje i sad opet najavljuju.

- To nas uznemirava. Da smo mogli da nađemo bolju alternativu sigurno bi otišli", rekla je ona

Na lokalitetu gdje se nekada nalazilo oko 50- tak bungalova kosovskog odmarališta novim generalnim urbanističkim planom predviđena je izugradnja hotelskih kapaciteta visoke kategroreije.

Iz AD rekreturs Budva „VijesTima saopštili da su registrovana kompanija i vlasnik odmarališta sto odsto u crnogorskom vlasništvu.

"Imamo sve papire i legalni smo vlansici, što je i sudu predočeno. Nakon punih 15 godina očekujemod a će ovi objekti u koji su nasilno useljeni biti oslobođeni", naveli su iz ove kompanije.

Galerija

Bonus video: