Počinje SMS parking. Šta kažu Podgoričani? (TV)

Od 17. januara preduzeće „Parking servis“ uvodi zonski sistem naplate parkinga, kao i mogućnost plaćanja parking karte putem SMS-a u centru Podgorice.
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2011. 20:40h

Parking mjesta u centralnom gradskom području su podijeljena u tri zone.

Prva zona obuhvata ulice Karađorđevu, Njegoševu (od Bulevara Svetog Petra do Karađorđeve), Stanka Dragojevića (od Bulevara Svetog Petra do Vučedolske) i Vučedolsku. Druga zona obuhvata ulice Bokešku, Njegoševu (od Bokeške do Ivana Crnojevića), 19. decembra, Slobode (od Hercegovačke do Ivana Crnojevića) i ulicu između Gradskog stadiona i KIC-a, a treća ulice Balšića, Hercegovačku, Miljana Vukova, Novaka Miloševa i Vuka Karadžića.

Kako je naveo rukovodilac tehničke službe „Parking servisa“, Stevan Jovanović, parkiranje u prvoj zoni je ograničeno na 60 minuta i koštaće 0,60 eura, u drugoj na 120 minuta za 0,50 eura, a u trećoj zoni po cijeni od 0,40 eura parkiranje je ograničeno na tri sata.

Plaćanje je moguće izvršiti pomoću mobilnog telefona, tj. slanjem SMS poruke, kupovinom parking karata u trgovačkoj mreži i kupovinom parking karata na parking-automatima.

SMS kao potvrda

"Parking karte se mogu kupiti na naplatnim objektima „Parking servisa Podgorica“, koji imaju istaknuto obavještenje o prodaji. Na karti treba obilježiti godinu, mjesec i dan u kojem se parking mjesto koristi, te sat i minut u kome je parkiranje započeto. Kartu treba staviti ispod vjetrobranskog stakla tako da obilježeni podaci budu uočljivi", naveo je Jovanović, dodajući da se za parkiranje u prvoj zoni poruka sa oznakom i brojem registarske tablice automobila šalje na broj 14551, za drugu zonu na 14552, a za treću 14553.

Slanjem poruke na jedan od ova tri broja plaća se sat parkiranja.

Po slanju ispravne poruke korisnik će dobiti povratno obavještenje o uspješno izvršenoj uplati putem SMS poruke u kojoj se nalazi posebno generisani broj karte za unijetu registarsku oznaku vozila, kao i vrijeme do kada uplaćeni parking važi.

Ova poruka služi kao zvanična potvrda da je uspješno plaćeno parkiranje za naznačeno vozilo i naznačeni period. Nekoliko minuta prije isteka uplaćenog vremena korisnik će dobiti poruku koja podsjeća da ističe vrijeme parkiranja za unijeti registarski broj i zonu.

"Nakon isteka vremena vozilo se mora ukloniti iz zone u kojoj se nalazilo, a može se premjestiti u jednu od dvije preostale zone. Poslije 30 minuta od napuštanja zone za parkiranje, automobil se može vratiti u zonu u kojoj je prvobitno parkiran – objasnio je Jovanović.

Parkiranje će biti besplatno od ponoći do sedam ujutro radnim danima i subotom, a nedjeljom se parking u ovim zonama neće naplaćivati

On je rekao da će kontrolori ostavljati doplatne karte odnosno kazne od 20 eura, ukoliko se vozilo ne ukloni pet minuta po isteku roka, a nakon određenog vremena pozivati „pauka“ da ukloni vozilo.

Parkiranje će biti besplatno od ponoći do sedam ujutro radnim danima i subotom, a nedjeljom se parking u ovim zonama neće naplaćivati.

Stanari ovih zona imaju mogućnost kupovine mjesečnih povlašćenih parking karata po cijeni od 10 eura za prvu zonu, 8 eura za drugu i 7 eura za treću zonu.

Do 30 eura

Oni mogu podnijeti zahtjev i kupiti povlašćenu mjesečnu kartu za parkiranje koja se izdaje isključivo za vozilo u vlasništvu podnosioca zahtjeva, za zonu u kojoj živi, i to samo jedna povlašćena karta za jednu porodicu.

Pravna lica i preduzetnici čije se sjedište nalazi u zoniranom području, takođe imaju pravo na povlašćenu kartu, a za njih je dozvoljeno izdavanje najviše tri povlašćene karte po cijeni od 30 eura za prvu zonu, 25 eura za drugu zonu i 20 eura za treću zonu.

Zahtjevi se mogu predati svakog radnog dana od 11 do 14 časova u kancelariji koja se nalazi u garaži u Ul. Vuka Karadžića.

"Za stanare centra obezbijedili smo i propusnice koje koštaju 30 eura mjesečno za parkinge iza gradskog stadiona i u sjevernom dijelu kasarne Morača. Za ova dva parkinga, po cijeni od 20 eura mjesečno, je omogućeno parkiranje i zaposlenima u centru deset sati dnevno radnim danima", rekao je tehnički direktor „Parking servisa“.

Za mjesec dana i preko Morače

Kako je najavio Jovanović, i u dijelu grada preko Morače za mjesec dana će početi zonski sistem naplate parkinga.

"I taj dio grada biće podijeljen u tri zone. Za 900 parking mjesta plaćaće se parking po istom modelu", rekao je Jovanović.

Bonus video: