U Crnoj Gori nema hrane sa dioksinom iz Njemačke

Popović je kazao da se pošiljka svinjskog mesa iz Njemačke, zaustavljena na crnogorskoj granici 9. januara, labaratorijski analizira.
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2011. 20:34h

Direktor Veterinarske uprave Ivan Popović kazao je „Vijestima“ da stočna hrana zatrovana kancerogenim dioksinom nije stigla u Crnu Goru.

Popović je pojasnio da se to eksplicitno navodi u izvještaju Evropske komisije u koji je imao uvid.

On je kazao da se pošiljka svinjskog mesa iz Njemačke, zaustavljena na crnogorskoj granici 9. januara, labaratorijski analizira, ali da je siguran da meso ne sadrži kancerogeni dioksin.

Popović je za „Vijesti“ pojasnio da su odlučili da urade analize „za svaki slučaj“, zbog skandala sa dioksinom u životnim namirnicama u Njemačkoj.

On je istakao da u posljednjih godinu u Crnu Goru iz Njemačke nijesu uvožena ni jaja i živina, a ni stočna hrana za koju se sumnja da sadrži kancerogeni dioksin.

Dioskin je u meso dospio preko stočne hrane. Skandal sa dioksinom u životnim namirnicama u Njemačkoj se i dalje širi, a nadležne vlasti utvrdile su da je, pored jaja i živinskog mesa, i svinjsko meso sa jedne farme u saveznoj pokrajini Donja Saksonija zagađeno ovom po zdravlje ljudi izuzetno štetnom susptancom, prenosi BETA.

Kako je saopšteno, za sada su izrazito uvećane vrijednosti dioksina utvrđene u mesu koje je proizvedeno samo na jednom poljoprivrednom dobru, ali se ne isključuje mogućnost da će nepovoljne rezultate dati i probe na drugim farmama.

Kao i u prethodnim slučajevima, pretpostavlja se da je dioksin u meso došao preko stočne hrane u koju su bile pomiješane zagađene industrijske masti koje je proteklih mjeseci isporučuvala firma Harles i Jenč.

Vlasti pretpostavljaju da je ova firma isporučila različitim kupcima oko 3.000 tona dioksinom zagađenih industrijskih masti dobijenih u proizvodnji bio-dizela koje su potom pomiješane sa do 150.000 tona stočne hrane.

Ministarstvo poljoprivrede Donje Saksonije će detalje o mjerama koje će biti preduzete poslije otkrivanja dioksina i u svinjskom mesu objaviti kasnije, ali se očekuje da će više stotina svinja sa navedene farme morati da bude zaklano.

Trenutno je u Njemačkoj, pretežno u Donjoj Saksoniji, zbog zagađenosti stočne hrane dioksinom, zatvoreno 330 farmi na kojima se gaje svinje, ćurke i kokoške nosilje.

Bonus video: