Osam zaraženih novim gripom, oboljela djevočica od 4 godine

Ove godine je prošlogodišnji pandemski grip postao sezonski i odomaćio se u većini evropskih zemalja
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2011. 07:58h

Još sedam slučajeva infekcije virusom novog gripa potvrđena su u Institutu za javno zdravlje što čini ukupno osam potvrđena slučaja ove sezone.

Direktor Instituta dr Boban Mugoša je “Vijestima” kazao da je sedam novih pacijenata starosti od 4 do 66 godina.

Najmlađi oboljeli je djevojčica stara 4 godine, koja je iz Danilovgrada, petoro je iz Podgorice, a po jedno iz Kolašina i Nikšića.

„Svi pacijenti su smješteni u KCCG i relativno su stabilnog zdravstvenog stanja“, saopštila je dr Vesna Beatović, načelnica Odjeljenja za zarazne bolesti u Institutu.

Minstar dr Miodrag Radunović je sinoć RTCG kazao da je do sada registrovano 136 stanja sličnih gripu te da se može očekivati epidemija.

On je rekao i da je zdravstveni sistem potpuno spreman za moguću epidemiju, jer imaju iskustvo od prošle godine.

Vakcinisano 6000 Podgoričana

I Podgoričanin (44), prvi kojem je potvrđen virus gripa A H1N1, stabilnog je zdravstvenog stanja, saopšteno je iz KCC.

On je zvanično prvi potvrđeni slučaj novog gripa u ovoj sezoni, a kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, smješten je na Internoj klinici u Kliničkom centru, i, osim infekcije, ima i hroničnu upalu disajnih puteva.

„Svi pacijenti su smješteni u KCCG i relativno su stabilnog zdravstvenog stanja“, saopštila je dr Vesna Beatović, načelnica Odjeljenja za zarazne bolesti u Institutu

Zdravstvene vlasti su juče pozvale građane da se vakcinišu, kako bi se izbjeglo širenje epidemije i negativne posljedice obolijevanja.

Iz Instituta je saopšteno da je građanima na usluzi 32.000 vakcina protiv sezonskog gripa renomiranog britanskog proizvođača ”GlaxoSmithKline”, koje su takvog sastava da štite i od novog AH1N1.

“U Podgorici je oko šest hiljada građana vakcinisano protiv sezonskog gripa”, kazao je direktor Doma zdravlja dr Nebojša Kavarić.

Na vakcinaciju je ranije pozvao i ministar Miodrag Radunović, koji je poručio da su svi koji su primali sezonske vakcine zaštićeni i od novog gripa.

Kraj raspusta mogući početak pandemije

S obzirom na to da se uskoro đaci vraćaju u klupe, a fakulteti su već počeli sa radom, iz Instituta su kazali da je širenje gripa u školama i na fakultetima značajan faktor širenja pandemije u zajednici, jer kada se gripa jednom nađe u školskom okruženju, vrlo se brzo širi i prenosi na porodice oboljelih učenika i lokalnu zajednicu.

U fazi kada još nema masovnog obolijevanja, politika zatvaranja škola i fakulteta može imati značajan efekat na usporenje širenja pandemije, ali se, kako savjetuju epidemiolozi iz Instituta, zasada, preventivno zatvaranje vaspitnih i obrazovnih ustanova, generalno, ne preporučuje u većini država svijeta. Pojedinačni slučajevi zatvaranja su mogući uz adekvatna obrazloženja.

Epidemiolozi savjetuju da učenici sa simptomima bolesti slične gripu ne treba da pohađaju školu, a ako ipak dođe, dežurni nastavnik ,profesor ili razredni starješina treba takvog učenika da pošalje kući

“Uprava škole u konsultaciji resornim Ministarstvom prosvjete i nauke i lokalnom zdravstvenom službom može, na period od sedam do 14 dana, da oslobodi nastave učenike jednog ili više razreda u kojima je registrovana laboratorijska potvrda pandemijskog gripa kod jednog ili više učenika, ili da zatvori školu u slučaju da se procijeni da će to biti korisno da se spriječi pojava epidemije u školi”, savjetuju iz Instituta.

Epidemiolozi savjetuju da učenici sa simptomima bolesti slične gripu ne treba da pohađaju školu, a ako ipak dođe, dežurni nastavnik ,profesor ili razredni starješina treba takvog učenika da pošalje kući.

U skladu sa preporukom Ministarstva zdravlja Crne Gore, vezano za pojavu vrusa A (H1N1) obustavljaju se posjete bolesnicima u Kliničkom centru. Informacije o zdravstvenom stanju pacijenata članovi uže porodice mogu dobiti putem telefona na matičnom odjeljenju svakog dana u periodu od 13,30-15,00 časova”, saopštili su iz Kliničkog centra.

Obustava posjete će trajati do poboljšanja epidemiološke situacije.

Novi ili sezonski grip?

Zaposleni koji su zdravi i imaju člana porodice sa kojim žive, a koji se razbolio od novog gripa može dolaziti na posao, ali treba da prati svoje zdravstveno stanje svakog dana.

U Crnoj Gori su od 22. juna 2009. godine, kada je registrovan prvi slučaj obolijevanja, do sada laboratorijski potvrđena 323 slučajeva obolijevanja. Tokom tog perioda je registrovano 1.448 osoba sa simptomima virusa i 3.588 osoba s akutnim respiratornim infekcijama, a osam osoba je preminulo sa dokazanom infekcijom novog virusa gripa.

Savjeti Instituta za javno zdravlje za oboljele:

-Treba pokriti nos i usta sa papirnom maramicom kada se kija ili kašlje

- Nakon upotrebe maramicu treba baciti u kantu za otpad

- Treba prati ruke često higijenski ispravnom vodom i sapunom, naročito kada se kija ili kašlje. Ukoliko nije dostupan sapun i voda, ruke se mogu oprati sredstvom na bazi aklohola

- Ne treba dodirivati usta, nos i oči, jer se virus može prenijeti na taj način preko kontaminiranih ruku

- Izbjegavati blizak kontakt sa bolesnim osobama

Razlike između sezonskog i pandemijskog gripa:

Sezonski:

- Javlja se svake godine u zimskom periodu

- Razboli se oko 10% populacije

- Za većinu ,inače zdravih osoba, koje obole od gripa, to je neprijatna bolest ali nije životno ugrožavajuća infekcija

- Djeca, jako stare i osobe koje boluju od odredjenih hroničnih bolesti (kardiovaskularnih, respiratornih i metaboličkih) su u većem riziku od komplikacija gripa (upala sinusa, upale bronhija, upala pluća, infekcije srednjeg uha, upala srčanog mišića) i mogućih smrtnih ishoda

Pandemijski:

- U prošlom vijeku su se desile tri pandemije. Dešavala su se u različitim godišnjim dobima

- Može zahvatiti od 25-50% populacije

- Može biti veoma ozbiljna infekcija za svakog oboljelog

- Sve uzrasne grupe mogu biti u riziku nastanka ozbiljne bolesti

U regionu sve više oboljelih

Slučajevi novog gripa su do sada već registrovani u Evropi i zemljama regiona.

U Srbiji su u niškoj bolnici dvojica mladića na intenzivnoj njezi. “Blic” je prenio da subili priključeni na aparate za disanje, dok je u poslijepodnevnim satima jedan skinut sa njih. Osim dvojice muškaraca, pod sumnjom da su zaraženi svinjskom gripom su hospitalizirana još dvojica pacijenata.

Srpski epidemiolog Predrag Kon je kazao za B92 da je broj oboljelih od novog gripa u Srbiji neuporedivo veći od onog koji se pojavljuje u medijima.

“Ove sezone možemo očekivati epidemiju, ali se virus neće tako brzo širiti kao prošle godine”, kazao je on Televiziji B92.

U sarajevskoj bolnici je 8 pacijenata kod kojih je potvrđena infekcija novim virusom gripa. Direktorka Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, epidemiolog Snježana Balta kazala je da raste broj pacijenata sa simptomima novog gripa.

"Realno gledajući, kompletna epidemiološka situacija je nepovoljna, a jednako je i u zemljama okruženja. Visoke temperature sigurno pogoduju širenju bolesti, jer virus običnog ili H1N1 gripa, kao i svi drugi virusi, na minusu miruje, dok se na visokim temperaturama ponovo probudi i počne razmnožavati", objasnila je Balta, prenosi Index.

Bonus video: