Virus gripa u Bosni i Srbiji, ali slabijeg intenziteta

U regionu broj zaraženih raste, u Poljskoj od posljedica novog gripa preminula djevojčica i muškarac.
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2011. 16:43h

U Crnoj Gori još uvijek jedna osoba zaražena gripom AH1N1. Kao i tokom prethodnog talasa "svinjskog" gripa iz Instituta za javno zdravlje pozivaju na vakcinaciju. Svjetski epidemiolozi poručuju da će se u novom talasu grip teže širiti jer su "mnogi već stekli imunitet.

Iz Srbije poručuju: Virus ovog puta blaži

U Srbiji je za sad potvrđeno 7 slučajeva oboljelih od novog gripa tipa A, od kojih su dva pacijenta priključena na aparate za disanje. Novi grip ove godine je postao sezonski, a sezonska vakcina sada štiti i protiv "svinjskog" gripa. Situacija je prilično drugačija od prošle godine i oboljenja su blagog intenziteta.

U Bosni dva pacijenta u teškom stanju

Portparol Univerzitetsko-kliničkog centra u Sarajevu Biljana Jandirć saopštila je danas da su dva pacijenta, od ukupno osam koji su oboljeli od novog gripa, u teškom stanju i da se nalaze na Intenzivnoj internističkoj terapiji u toj ustanovi.

Ona je kazala novinarima da su na Intenzivnu internističku terapiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu smješteni najteži slučajevi, navodeći da je juče primljena 48-godišnja žena iz Goražda, a hopsitalizovan je još jedan muškarac iz Sarajeva. Oba pacijenta se nalaze u teškom stanju.

Jandrićeva je, kako prenose mediji, naglasila da se na Klinici za intenzivnu negu trenutno nalazi osam pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa H1N1.

U Poljskoj dvije žrtve

U Poljskoj su dosad dvije osobe preminule od posljedica gripa H1N1.

Djevojčica koja je preminula, primljena je u dječju bolnicu u Olštinu, na sjeveru Poljske, sa teškom upalom pluća, a testovi su potvrdili prisustvo virusa novog gripa. Kod muškarca iz Slupska na sjeverozapadu zemlje virus je otkriven prošle sedmice i on je u bolnicu došao u teškom stanju. Prvi teži slučaj novog gripa u Poljskoj je prvih januarskih dana zabilježen u Krakovu kod 23-godišnje trudnice, ali zahvaljujući carskom rezu uspjela je da rodi zdravog dječaka kod koga nije pronadjen virus. Tokom porođaja i njege trudnice zaražena su dvojica ljekara, ali se virus kod njih nije pojavio u težem obliku.

Bonus video: