U Interpolu 17 prioritetnih potjernica crnogorske policije

Nikšićani Predrag Jovović i Božidar Samardžić, kao i Isad Muhović se traže zbog teških ubistava.
262 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2011. 10:09h

Nikšićanin Bogdan Popović (43) je u bjekstvu već 18 godina, a crnogorska policija ga potražuje zbog ubistva 1992. godine. Raspoložive informacije ukazuju da se on nalazi u Južnoj Africi i da je uključen u trgovinu drogom.

On i još 16 Crnogoraca se nalaze na spisku za prioritetna hapšenja, koje je posredstvom centrale Interpola, inicirala crnogorska policija, a u okviru projekta "Infra red". Operacija "Infra red" sprovodi se već nekoliko mjeseci, u namjeri da se poboljša saradnja između država koje u njoj učestvuju, a u cilju efikasnijeg lociranja i hvatanja bjegunaca.

"Crna Gora je na taj način intenzivirala potragu za 17 osoba, koje se traže zbog najtežh krivičnih djela" kazao je rukovodilac NCB interpola Podgorica Dejan Đurović koji je "Vijestima" otkrio sedam imena traženih, dok su ostale potrage tajne.

Čila i ostali

Pored Popovića, na listi prioritetnih potrga se nalazi i Milan Šćekić (34) zvani Čila koji je optužen u procesu za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića u avgustu 2005. godine, a vjeruje se da krije u jednoj od zemalja od Zapadne Evrope.

Za crnogorsku policiju prioritetno je i što skorije lociranje i hapšenje ulcinjskog biznismena Muje Redže, koji je u tom gradu prije nekoliko mjeseci uspio da izbjegne spektakularno hapšenje

I poznati košarkaš Nikola Bulatović (39), osuđen za silovanje u Beogradu, već nekoliko godina izmiče Interpolu, a sumnja se da se nalazi u Južnoj Americi.

"Infra red" pokušava da locira i Nikšićane Predraga Jovovića (44) i Božidara Samardžića (32) i Isada Muhovića, koji se potražuju zbog teških ubistava kao i Sarajliju Slavišu Bilinca (32), zbog teških slučajeva razbojništava i razbojničke krađe.

Traže Redžu, posmatraju Keljmendija

Za crnogorsku policiju prioritetno je i što skorije lociranje i hapšenje ulcinjskog biznismena Muje Redže, koji je u tom gradu prije nekoliko mjeseci uspio da izbjegne spektakularno hapšenje.

Policija je tom prilikom pronašla i zaplijenila arsenal naoružanja i uhapsila četiri osobe, a Redža za kojim je raspisana crvena potjernica, nekoliko dana potom je u telefonskom razgovoru sa novinarom "Vijesti" tvrdio da je na odmoru u Dubaiju, te da će se vratiti u Ulcinj. Međutim kako se nije vraćao sa odmora, policija je nastavila međunarodnu potragu, sumnjičeći ga za povezanost sa albanskim kriminalnim strukturama u tajnoj operaciji "Besa".

Spekulacije da je Redža uhapšen u Njemačkoj su odbačene iz više neformalnih policijskih izvora.

Keljmendija, koji u Crnoj Gori posjeduje vrijednu imovinu i živi na relaciji Sarajevo - Kosovo, godinama su mediji na Balkanu dovodili u vezu sa švercom duvana, tokom kojeg je zaradio enormne količine novca, a da je kasnije istim švercerskim trasama, navodno, nastavio da švercuje drogu

Operacija "Besa" je dala krivične prijave i u Kotoru, i to protiv troje službenika MUP-a, koji su omogućili kosovskog kontroverznog biznismena Nasera Keljmendija da dobiju crnogorsko državljanstvo i dokumenta. U krivičnoj prijavi su uvrštena i imena dvojice Keljmendijevih nasljednika. Mlađi, Liridon (27) je prije nekoliko dana uhapšen u Hrvatskoj, a za starijim Elvisom (32) se traga.

Keljmendija, koji u Crnoj Gori posjeduje vrijednu imovinu i živi na relaciji Sarajevo - Kosovo, godinama su mediji na Balkanu dovodili u vezu sa švercom duvana, tokom kojeg je zaradio enormne količine novca, a da je kasnije istim švercerskim trasama, navodno, nastavio da švercuje drogu.

Bonus video: