Princ Nikola Petrović prijeti da će tužiti Crnu Goru!

On je podsjetio da skoro šest godina traži da se crnogorska Dinastija moralno rehabilituje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2011. 12:56h

Princ Nikola Petrović Njegoš ne očekuje da će postojeći Predlog zakona o Dinastiji Petrović Njegoš ući u efektivnu zakonodavnu proceduru a da prije toga ne bude postignuto kompromisno rješenje, prihvatljivo za vlast i kraljevsku porodicu. Princ je najavio da će svoja prava potražiti pred crnogorskim i međunarodnim sudovima ako zvanična Crna Gora ne predloži svojoj dinastiji prihvatljivo i časno rješenje.On je agenciji MINA kazao da je način na koji je pripreman Predlog zakona u najmanju ruku iznenađujući, jer se u Evropi i svijetu prilikom pripreme zakonodavstva poštuje princip konsenzusa, a obično su i rezultat pregovora.

Podsjetio je da skoro šest godina traži da se crnogorska Dinastija moralno rehabilituje i da se nađe korektan dogovor u vezi restitucije konfiskovanih dobara, dodajući da uprkos obećanjima i privremenim rješenjima Vlade, nikakav konkretan rezultat nije postignut.

Za Princa je sporno, a to ga je, kako je rekao, najviše i šokiralo, što se u Predlogu ni u jednoj rečenici ne govori ni o moralnoj rehabilitaciji crnogorske dinastije, ni o materijalnoj reparaciji.

Mislim da danas svi crnogorski građani znaju pod kojim uslovima su kralj Nikola i naša porodica bili protjerani iz Crne Gore, kako i na koji način su im sva prava oduzeta i čitava imovina konfiskovana

Porodici Petrović neće biti vraćen kredibilitet

Porodica Petrović neće biti u mogućnosti da pomogne Crnoj Gori tako što će biti u potpunosti zavisna od Vlade, bez ikakve imovine i sa zabranom učešća u javnom životu.

On je dodao da pravo podrazumijeva i poštovanje imovinskih prava i evropske prakse u procesima restitucija ilegalno oduzete imovine. „Niko ne može pretendovati da je crnogorska dinastija legalno protjerana i da su joj legalno oduzeta sva prava i dobra. A ako zvanična Crna Gora ne predloži svojoj dinastiji prihvatljivo i časno rješenje onda šta mi preostaje? Ako budem primoran, potražiću moja prava i sudskim putem, kako u Crnoj Gori tako i u evropskim nadleženim organima“, rekao je princ.

On je podsjetio da se u traženju kompromisa i u pokušaju da izbjegne sudske procese, sreo sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem.

Princ smatra da se istorijske činjenice i pozitivno pravo moraju jednog dana poklopiti, uskladati, da se jednog dana, kako je kazao, moraju napokon ispraviti istorijske nepravde i zacijeliti crnogorski rascijepi u kojima je i crnogorska dinastija stradala.

Bonus video: