Sekulić predložio izgradnju zajedničkog objekta na Rumiji

Novi ministar turizma i održivog razvoja kaže da je spreman da zadovolji sve tri konfesije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2011. 15:49h

Rješenje ministra turizma i održivog razvoja Predraga Sekulića o gradnji novog objekta za tri konfesije na vrhu Rumije umjesto nelagalno sagrađene crkve, trajalo je jedan dan.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će srušiti crkvu koju je tamo postavila Mitropolija-crnogorsko primorska, Sekulić je juče u Baru saopštio da bi mogao raspisati međunarodni tender za gradnju objekta koji bi promovisao međukonfesionalni sklad.

Međutim, nakon negativnih reakcija tri vjerske zajednice, on je sinoć kazao “Vijestima” da će ukoliko svi ne prihvate ideju o gradnji “tragati za novim rješenjem”.

“Spreman sam da idem u traganje za novom idejom koja bi bila na tragu suživota tri konfesije. Ono što je istorijsko trajanje je suživot svih, a ne sebično prisvajanje od bilo koga. Spremni smo da prihvatimo realnost”, kazao je Sekulić.

On je sinoć rekao i da pretpostavlja da svaka od vjerskih zajednica ima neko svoje rješenje, te da će ih rado poslušati.

Predstavnici vjerskih zajednica reagovali su na izjavu Sekulića datu ranije u toku dana u Baru da bi ministarstvo na čijem je čelu moglo raspisati međunarodni tender kako bi se na vrhu Rumije napravio objekat koji bi promovisao međukonfesionalni sklad.

Niko ne želi zajednički objekat na Rumiji

Paroh podgorički mr Velibor Džomić je ranije kazao Anteni M da “uz dužno poštovanje novog ministra, takav projekat ne poznaje civilizacija”, dok je predstavnik CPC-a Stevo Vučinić kazao da bi se gradnja na Rumiji mogla smatrati kulturnom devastacijom teškog obima.

“Mislim da niko iz međunarodne javnosti tako nešto ne bi prihvatio jer gradnjom bilo čega i bilo koga na mjestu jednog kulta se može smatrati jednom vrstom zločina sa kojim se ni jedan civilizovani čovjek u ovoj zemlji ne može složiti”, kazao je Vučinić.

Reis Islamske zajednice Rifat Fejzić rekao je “Vijestima” da ta vjerska zajednica nije zainteresovana za gradnju novog objekta.

“Ne znam čemu bi to služilo. Postoje vjerski propisi i nema arhitekte koji bi mogao da smisli rješenje”, kazao je Fejzić.

Metalnu crkvu, koju je na vrh Rumije postavila Mitropolija crnogorsko-primorska 18. juna 2005, uz pomoć helikoptera Vojske SCG i logistiku barske ispostave policije, i pored pravosnažne odluke presude nije uklonjena punih šest godina.

Iako je bivši ministar za uređenje prostora i životne sredine Branimir Gvozdenović godinama najavljivao da će crkva biti uklonjena, mediji su tek u martu prošle godine došli do informacije da je Vlada krajem 2009. godine donijela odluku kojom se propisuje da se objekat SPC ne može srušiti ili ukloniti do daljeg, bez obzira na to što je nelegalno postavljen.

Godinama, na Trojičin dan, pripadnici pravoslavne, islamske i katoličke vjeroispovesti zajedno su iznosili krst na vrh te planine. Postavljanje crkve na Rumiju doživljeno je kao nešto što narušava međunacionalni sklad.

Bonus video: