Varvari upali u zgradu "Čelebić"

Čaka, vođa navijača "Budućnosti" poručio Tomislavu Čelebiću: "Ni tvoj mandat neće trajat' dovijek!"
399 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

Više od 30 najvatrenijih navijača Budućnosti, neki sa maskama preko lica, upalo je juče na pres konferenciju FK Budućnost, na kojoj je predsjednik kluba Tomislav Čelebić predstavljao nove direktore, novog trenera i novu klupsku viziju. Scene koje su podsjetile na američke filmove odigrale su se u podzemlju Biznis-centra kompanije “Čelebić”, gdje je vjerovatno deseti put u posljednih pet godina najveći crnogorski klub ozvaničavao novi početak u razvoju i organizaciji. Atmosfera linča osjetila se i prije početka konferencije, dok su se namještale kamere i spremala koreogafija, kada su iz predvorja zgrade dopirala skandiranja: “Uprava napolje”, “Tomo odlazi”, “lopovi, lopovi”... Kada su se čelnici Budućnosti, predsjednik Tomislav Čelebić, novi izvršni direktor Budimir Miranović, novi sportski direktor Nebojša Jovović, uz novog trenera Sašu Petrovića, ponadali da je opasnost prošla i kada je konferencija počela na miru, dogodio se upad - “varvari” su strčali niz stepenice i nastao je haos. Preko 30 navijači grmjelo je na vratima omalene prostorije, veličine otprilike pet sa pet. Pljušatale su psovke, uvrede i prijetnje - Čelebić i njegovi novi saradnici bili su doslovno pritjerani uza zid. Sve se, ipak, završilo na “upozorenjima”. Jedan od vođa navijača, Aleksandar Ivanović Čaka, prišao je Čelebiću i ne baš prijatnim tonom ga podsjetio da “ni njegov mandat neće trajati dovijeka”. Uz povike “ovo je posljednje upozorenje”, navijači su poslije pet minuta napustili zgradu, a konferencija je mogla da se nastavi... - Vidjeli ste, i ovo je dio sporta, dio fudbala. Navijači su mogli da uđu i izraze svoj stav. Mi smo otvoreni, spremni za komunikaciju, ali bez uvreda, sve u normalnim granicama - nastavio je novi izvršni direktor Budimir Miranović, tokom čijeg izlaganja se i dogodio upad navijača. Sukob “varvara” sa predsjednikom Borda direktora kluba traje od aprila ove godine, kada su tokom utakmice sa Lovćenom demonstrativno napustili stadion. Tribine od tada zjape prazne, a navijači najavljuju povratak tek kada Čelebić ode iz kluba. Sve njihove aktivnosti u posljednjih pola godine bile su vezane za prostor izvan sjeverne tribine - od šaranja gradskih fasada uvredama na Čelebićev račun, preko kruženja gradskim ulicama, do ubacivanja uginule ribe u svečanu ložu stadiona. Ipak, nikada do juče nisu bili toliko “bliski” sa predsjednikom, pogledali su ga u oči i rekli mu sve što misle, i to pred TV kamerama i u direktnom prenosu.

I definitivno je jasno da ovo nije kraj. Čelebić je u izlaganju nakon odlaska navijača iz zgrade stavio do znanja da ne namjarava da napusti klub.

Čaka u pritvoru 48 sati

Policiju je o upadu “varvara” u zgradu “Čelebić” obavijestila službenica iz zgrade koja je rekla policiji da navijači prijete Tomu Čelebiću. Odmah se prema zgradi “Čelebić” uputilo nekoliko policijskih patrola. Kada su policajci stigli, većina “varvara” se razbježala. Međutim, kako je sinoć “Vijestima” rečeno u policiji, neki od njih su identifikovani sa snimaka televizija koje su bile u zgradi u kojoj se održavao koktel. Kasnije je i Tomo Čelebić podnio pismenu prijavu policiji. Uhapšen je Aleksandar-Čaka Ivanović zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti i određeno mu je 48-časovno zadržavanje u policijskom pritvoru. On je, kako je rečeno “Vijestima” u policiji, uputio Čelebiću “ozbiljne prijetnje”. Policijski pritvor od šest sati određen je Maksimu Neneziću (20), Adisu Laličiću (26), Filipu Stijepoviću (29), Relji Rajkoviću (29), Andreju Mihaljeviću (35) i Živku Jovanoviću (34) zbog sumnje da su napravili prekršaj “drsko ponašanje i prijetnje”.

Čelebić: Ovdje sam na Mugošinu molbu

Tomislav Čelebić juče se obratio medijima tek drugi put od kada je juna prošle godine došao na čelo FK Budućnost, a prvi od kada je počeo njegov sukob sa “varvarima”. U jednoj svojoj izjavi, Čelebić je valjda otkrio suštinu svog dolaska, boravka i ostanka na čelu najvećeg crnogorskog kluba. - Nemojte pomisliti da sam toliko ponesen da iz prevelike ljubavi obavljam ovaj posao. Ja sam predsjednik Budućnosti na molbu gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše. Takođe, kao partner glavnog grada preuzeo sam obavezu da vodim klub - rekao je Čelebić, inače vlasnik građevinske kompanije “Čelebić”. Tek kada Glavni grad ne bude zadovoljan njegovim radom, Čelebić kaže da će napustiti Budućnost. - Ne znam konkretno čime su nezadovoljni navijači. Ako su nezadovoljni igračima i igrom, zašto je onda kriv predsjednik? Ja ne igram fudbal. Ja sam tu da stvorim uslove - rekao je Čelebić. Upitan da li je titula i ove sezone imperativ, uprkos pet bodova zaostatka za Mogrenom, Čelebić je odgovorio: - Želimo da napravimo pomake, svakako i u rezultatskom smislu. Nisam siguran da možemo u sljedećih pola godine, ali u narednom periodu svakako da možemo. A na podsjećanje novinara da je dao izjavu da će na kraju sezone otići iz kluba ako ne bude trofeja, Čelebić je odgovorio: - Ja to nisam izjavio!

Bonus video: