Rebronja: Nećemo dozvoliti da zaborav prekrije zločine

"Ni poslije toliko godina od ovog zločina nema punog sudskog epiloga. Kao da se želi da vrijeme sve pokrije, da se nekako zaboravi i na Štrpce i na mnoge druge zločine i tjeranja po Crnoj Gori devedesetih godina prošlog vijeka"
603 pregleda 1 komentar(a)
Almir Rebronja, Foto: SDP
Almir Rebronja, Foto: SDP

Današnji datum je dvadeset i šesti po redu 27. februar u poslednjih isto toliko godina koji svjedoči o jednoj tužnoj i tragičnoj istini. Govori o istini o postojanju inicijatora, podstrekača i izvođača zločina na prostorima bivše Jugoslavije 90-ih godina. Nažalost neki od njih i dalje slobodno koračaju. Ne zaboraviti Štrpca i ono što se tamo desilo 27.02.1993.godine je jednako željeti da se slično nikada i nikom ne ponovi, saopštio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Almir Rebronja povodom godišnjice zločina u Štrpcima.

Naveo je da zločin u Štrpcima podsjeća na užase i strahote rata ali i ukazuje na to da postratno vrijeme nije donijelo pravdu za žrtve i njihove porodice.

"Ni poslije toliko godina od ovog zločina nema punog sudskog epiloga. Kao da se želi da vrijeme sve pokrije, da se nekako zaboravi i na Štrpce i na mnoge druge zločine i tjeranja po Crnoj Gori devedesetih godina prošlog vijeka. Nažalost, protagonisti rata i kreatori ambijenta u kojem su se mogli desiti Štrpci i dalje nam kroje sudbinu pa nije čudo što nema pravde u ovom i u brojnim drugim slučajevima. Činjenica da poslije 26 godina od Štrbaca imamo iste – ratne strukture i aktere pojedince na vlasti valjda dovoljno govori sama za sebe. Ipak, ratni zločini ne zastarijevaju i to je možda i jedina satisfakcija u ukupnom ambijentu nepravde koji svakodnevno živimo".

Rebronja navodi i da SDP neće dozvoliti da zaborav prekrije zločine.

"Kao građansko društvo u budućnosti moramo preći sa dosadašnje prakse krečenja istorije, na obezbijeđivanje pune pravde za sve žrtve zločina i njihove porodice", zaključio je Rebronja.

Bonus video: