Javna rasprava u Nikšiću: Građani traže manje buke, ugostitelji duže radno vrijeme

Stevo Glomazić je kazao da se ljeti vlasnici lokala u popularnom „Sutomoru“, kako Nikšićani zovu dio „Njegoševe“ gdje je najveća koncentracija lokala, trude da jedni druge „nadjačaju“ muzikom a sve na štetu stanara
3840 pregleda 4 komentar(a)
Sa rasprave, Foto: Svetlana Mandić
Sa rasprave, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.02.2019. 17:04h

Odavno nije neka javna rasprava privukla toliku pažnju građana kao ona povodom Nacrta odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata u Nikšiću. Predloženim nacrtom nezadovoljni su i građani i ugostitelji – prvi traže manje buke, drugi duže radno vrijeme.

Predloženim Nacrtom planirano je da radno vrijeme lokala bude zimi do 23 časa a ljeti sat duže, dok bi vikendima i u danima državnih praznika, uz dozvolu nadležnih lokalnih organa i saglasnost Komunalne policije, radno vrijeme mogli da produže za po sat. Stanari „Njegoševe ulice“, u kojoj se nalazi najveći broj lokala, kazali su da nemaju ništa protiv radnog vremena, ali imaju protiv buke i preglasne muzike.

„Kafići u toj ulici postoje 30.godina ali zadnjih sedam-osam godina nemamo ni minimum odmora. Kako maloj djeci i starima da objasnimo da moraju leći u ponoć i ustati u šest ujutro, jer drugačije ne mogu da spavaju“, kazao je Lazar Bezmarević.

Slaviša Roganović je naglasio da stanari u pomenutoj ulici ne mogu da se „pale i gase u skladu sa radnim vremenom lokala“, jer izgleda da njihov odmor i spavanje upravo od toga zavisi.

„Preko stotinu stanara je potpisalo peticiju i obratilo se na više mjesta zbog buke i zvučne izolacije lokala. Dešava mi se da ne mogu porodicu da čujem kolika je buka. 'Naučili' sam repertoar svih lokala iz 'Njegoševe' ulce. Pogotovo je ljeti neizdrživo, kada ne možemo zaspati ni do tri sata iza ponoći. Neka lokali rade i 24 sata, nama to ne smeta, ali samo oni koji za to imaju uslove“, istakao je Roganović.

Stevo Glomazić je kazao da se ljeti vlasnici lokala u popularnom „Sutomoru“, kako Nikšićani zovu dio „Njegoševe“ gdje je najveća koncentracija lokala, trude da jedni druge „nadjačaju“ muzikom a sve na štetu stanara, dok je njegov komšija Zdravko Perunović istakao da imaju utisak da će se zgrada srušiti od jačine muzike.

Budimir Vukićević, iz Ulice „Narodnih heroja“, pročitao je predlog stanara četiri zgrade u pomenutoj ulici koji traže da se prije donošenja Odluke o radnom vremenu zatraži mišljenje MUP-a i Mjesnih zajednica.

Ugostitelj Ivan Radojičić kazao je da građane treba zaštiti od buke, ali i produžiti radno vrijeme lokala ukoliko želimo da Nikšić bude turističko-kulturno-ekonomska destinacija, za kakvu se svi zalažu.

„Smatra da građane treba zaštiti od buke, da se zna koja je to propisana izolacija koju lokali moraju da imaju, da zvučnici ogromnih jačina ljeti ne treba da budu vani. Ali, takođe neću da pristanem na ovo radno vrijeme, niti na to da se sudski nadmudrujemo oko tumačenja zakona. Radno vrijeme treba da bude isto za sve, ali i kazne za kršenje ne smiju da budu selektivne“, poručio je Radojičić.

Istakao je i da, iako je Nikšić prepoznat kao grad festivala, gostima ne mogu da objasne da, npr. nakon predstava koje su na repertoaru Međunarodnog festivala glumca, nemaju gdje da popiju piće jer je u gradu „policijski čas“. Predložio je da nadležne službe kupe opremu za kontrolu jačine zvuka i kazne sve ugostitelje koji prekorače dozvoljene granice, da radno vrijeme lokala i ljeti i zimi bude do ponoći, a vikendom i praznicima sat duže, kao i da im se ostavi prostor nakon radnog vremena da se lokal isprazni. Istakao je i da, zbog toga što je predloženim nacrtom predviđeno znatno duže radno vrijeme diskoteka i noćnhi klubova (do tri ujutro), mnogi ugostitelji su odlučili da preregistruju lokale. Radojičić je kazao da Nikšić ne treba da bude „diskriminisan“ po pitanju rada ugostiteljskih objekata već da da bi nadležne institucije trebalo da sve ugostiteljske radnike stimulišu kako da dovedu još gostiju i time poprave opšti imidž grada.

Petko Kilibarda, vlasnik restorana u blizini magistrale Nikšić-Vilusi, kazao je da bi ugostiteljski objekti koji se nalaze u blizini saobraćajnica, trebalo da imaju duže radno vrijeme, jer veliki broj putnika tokom noći, pogotovo u ljetnjoj sezoni, nema gdje da napravi pauzu za osvježenje i da je to ružna slika koju šalju turistima.

„Takve ugostiteljske objekte bi čak trebalo obavezati da rade duže, a ne samo do 23 časa“, poručio je Kilibarda.

Sanija Fatić, sekretar Sekretarijata za finansije, je kazala da su dobili veliki broj pritužbi građana zbog buke, a ugostitelja zbog radnog vremena i da će novi predlog Odluke o radnom vremenu biti utvrđen na osnovu predloga sa javne rasprave i Nacrta, te da će pokušati da izađu u susret i ugostiteljima i građanima. Načelnik Komunalne policije, Novica Milović, je kazao da im je želja da svi budu zadovoljni predloženim Nacrtom, da je prethodna Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata imala niz manjkavosti, i da se nada da će nova biti na zadovoljstvo i građana i ugostitelja. Poručio je i da će oni koji ne budu poštovali zakon biti sankcionisani, kao i da privilegovanih neće biti.

Bonus video: