Pljevlja opet "dopunjavaju" zahtjev za Toplanu

Ministarstvo ponovo odbilo da izda dozvolu jer je Opština dostavila nepotpun zahtjev. U Opštini, uprkos redovnom odbijanju, optimistično tvrde da će naredne godine imati toplanu i cjevovod
425 pregleda 0 komentar(a)
Kotlarnica u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan
Kotlarnica u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja ponovo je Ministarstvu održivog razvoja i turizma sredinom januara dostavila nepotpun zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju gradske toplane u pljevaljskom naselju Radosavac.

To se vidi iz akta kojim Ministarstvo od Opštine traži da dopuni dokumentaciju u roku od pet dana ili će odbiti zahtjev.

Prethodni zahtjev koji je Opština podnijela prošle godine Ministarstvo je odbilo iz formalnih razloga, jer Opština nije u traženom vremenu dostavila potrebnu dokumentaciju, bez koje nije moguće izdati građevinsku dozvolu. Opština je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole prvi put Ministarstvu podnijela 27. avgusta. Ministarstvo je utvrdilo da je zahtjev nepotpun, ostavljajući lokalnim vlastima rok od pet dana da dostavi neophodnu dokumentaciju. Opštini je na njen zahtjev, dodatno taj rok produžen, ali ni nakon njegovog isteka lokalna vlast nije dostavila traženu dokumentaciju.

U lokalnoj upravi u Pljevljima kazali su da su postupili po preporukama Ministarstva i dostavili potrebnu dokumentaciju i da očekuju da će veoma brzo dobiti dozvolu i krenuti u realizaciju projekta.

U Opštini smatraju da će tokom naredne godine biti izgrađena toplana na novoj lokaciji, kao i cjevovod do grada.

Direkcija javnih radova sredinom prošle godine je sa pljevaljskim preduzećem “Tim kompani” potpisala ugovor o izgradnji gradske toplane vrijedan 3,59 miliona eura.

Rok završetka radova je sedam mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

“Ova faza obuhvata izgradnju toplane sa ugradnjom dva kotla ukupne snage 6,5 megavata sa građevinskim dijelom objekta i minimalnim radovima na ostaloj infrastrukturi. U toku je priprema tendera za preostale radove I faze. Početak radova se može očekivati odmah nakon pribavljanja dozvole za građenje od Opštine”, kazali su “Vijestima” iz Direkcije, ne precizirajući kada će to biti.

Iz lokalne uprave ranije više puta uvjeravali građane da će gradska toplana biti izgrađena najkasnije 2018, a iz Direkcije su završetak obje faze toplane najavljivali za kraj ove godine.

Nova toplana gradiće se u naselju Radosavac, nedaleko od kapije preduzeća “Vektra Jakić”. Nakon njene izgradnje biće zatvorena kotlarnica u Skerlićevoj ulici koja je označena kao jedan od glavnih zagađivača vazduha u tom gradu.

Tender za izgradnju gradske toplane u Pljevljima raspisan je krajem 2017, a Direkcija javnih radova šest puta je odlagala rok za otvaranje ponuda. U Opštini Pljevlja su to pravdali velikom zainteresovanošću kompanija koje su tražile dodatna pojašnjenja tenderske dokumentacije.

Upravo je gradnja toplane apostrofirana kao jedno od ključnih rješenja zagađenosti vazduha u Pljevljima, jer su, uz Termoelektranu, prema tvrdnjama nadležnih, najveći zagađivači individualna ložišta.

Bonus video: