Botunjani neće da budu izolovani: Zaprijetili i blokadom nadvožnjaka

Mještani Botuna zaprijetili su da će blokirati izgradnju nadvožnjaka u sklopu južnog bulevara, ukoliko im se ne obezbijedi adekvatan alternativni put do grada
2172 pregleda 1 komentar(a)
Botunjani ispred zgrade Opštine Podgorica, Foto: Boris Pejović
Botunjani ispred zgrade Opštine Podgorica, Foto: Boris Pejović

Mještani Botuna zaprijetili su da će blokirati izgradnju nadvožnjaka u sklopu južnog bulevara, ukoliko im se ne obezbijedi adekvatan alternativni put za Podgoricu.

Kako su objasnili, na nedavnom sastanku u Glavnom gradu, to su rekli i nadležnima iz Agencije za izgradnju.

“Tražimo da nam se obezbijedi kvalitetna veza sa Podgoricom, odnosno da se popravi put pored Kombinata aluminijuma, a ne da nas usmjeravaju preko Srpske”, kazao je član Odbora mještana Zdravko Vukčević.

Kako je pojasnio put za Botun je prekinut, odnosno počela je izgradnja nadvožnjaka, zbog čega su nadležni kazali da koriste saobraćajnicu preko Srpske.

“Međutim, tim putem je trasa do Podgorice dosta duža, a osim toga neuslovan je uzak. Najbolja solucija bi bio taj put pored KAP-a, na kojem treba da se saniraju rupe”, kazao je Vukčević.

On je rekao da nijesu protiv izgradnje nadvožnjaka, ali da su nadležnima naglasili da će preko 200 domaćinstava stopirati radove, ukoliko im ne izađu u susret.

“Botunjani su ogorčeni, jer šta god da se radi, to bude na njihovu štetu. Sva prljava industrija je smještena u Botunu, životna sredina nam je devastirana, to je tako decenijama, od izgradnje KAP-a, separacije, pa do namjere da nam izgrade i kolektor. Valjda zaslužujemo da se napokon okrenu na nas i da misle na obične

građane Botuna”, istakao je Vukčević.

Imanja zagađena jer su u blizini KAP-a

Zemljište je zagađeno

Vukčević kaže da su im imanja zbog prljave industrije devastirana, odnosno zemljište je kontaminirano, voda u bunarima zatrovana, a sve zbog nebrige nadležnih za njihovu životnu sredinu.

“Zbog svega toga mještani Botuna su ljuti. Tu je i bazen crvenog mulja KAP-a, prosto smo okruženi zagađivačima, red je da napokon nešto urade što bi bilo baš u interesu mještana”, kazao je Vukčević.

Bonus video: