Dajković: Hitno obustaviti gradnju hotela i ugostiteljskog objekta u centru Podgorice

"Nadalje, jedan od ključnih argumenata protiv izgradnje ovog objekta jeste pitanje bezbjednosti, imajući u vidu da stanari zgrade, recimo u slučaju hitnih intervencija, ne mogu na miru ni pješke izaći iz objekta ukoliko ne prođu kroz baštu kafića, a pogotovo ne na, hipotetički rečeno, bolničkim nosilima"
4258 pregleda 10 komentar(a)
Dajković, Foto: Prava Crna Gora
Dajković, Foto: Prava Crna Gora
Ažurirano: 28.02.2019. 16:10h

Generalni sekretar Prave Crne Gore, Vladislav Dajković rekao je da Prava Crna Gora od nadležnih institucija zahtijeva "hitnu obustavu gradnje hotela i ugostiteljskog objekta u centru Podgorice, iza koje stoji vlasnik ugostiteljskog objekta Carine, Čedomir Popović."

"Naime, gospodin Popović, odlučio je da svoj ugostiteljski objekat u strogom centru Podgorice, preuredi u hotel sa četrdeset soba i apartmana. Ta odluka, aminovana i od strane kabineta Ivana Vukovića, sporna je iz više razloga, a ponajviše zbog toga što se izgradnja pomenutog hotelskog kompleksa odvija u okviru stambene zgrade u ul. Slobode, u kvartu F, parcela br. 17. Odluka da se u okviru projektovanog hotela gradi i tkz. ''Bašta na sprat'', kosi se sa načelima arhitekture, slobodom kretanja pješaka, ugrožavanja bezbjednosti, ali i intime stanara, kao i životne sredine, ali se kosi i sa načelima zdravog razuma", rekao je Dajković.

On je saopštio da se, imajući u vidu da stanari iz stambenog ulaza koji se nalazi tik uz pomenutu baštu dominantno nisu dali saglasnost, te da se oštro protive izgradnji ovog višenamjenskog objekta, "postavlja pitanje ko je gospodinu Popoviću odobrio da, osim ugrožavanja mira i bezbjednosti stanara, gradi pomenuti objekat. "

"Naravno, jedina pretpostavka jeste da se radi o odobrenju sa političkom pozadinom, imajući u vidu da u ''kovertiranoj'' Crnoj Gori papir sve trpi. Nadalje, jedan od ključnih argumenata protiv izgradnje ovog objekta jeste pitanje bezbjednosti, imajući u vidu da stanari zgrade, recimo u slučaju hitnih intervencija, ne mogu na miru ni pješke izaći iz objekta ukoliko ne prođu kroz baštu kafića, a pogotovo ne na, hipotetički rečeno, bolničkim nosilima. Istovremeno, ograničena je i Ustavom zagarantovana sloboda kretanja te, ponovo hipotetički, majka (stanarka zgrade) koja planira sa djetetom u kolicima izaći iz zgrade, doživjeće, skoro pa bukvalno, da se sudara sa konobarima, osobljem, ali i gostima objekta", rekao je Dajković.

Generalni sekretar Prave je rekao da to nisu jedini razlozi zbog čega se skoro trista stanara iz te stambene zgrade buni protiv izgradnje objekta, "čija je investitorsku tabla, očigledno sa namjerom, sakrivena od očiju javnosti iza zgrade, a ne, kako bi to bilo prirodno i kako je to uvijek slučaj, na udarnom mjestu, na predviđenom ulazu u objekat, pogotovo imajući u vidu i bezbjednost pješaka zbog građevinskih radova."

"Ugledni podgorički arhitekta i višedecenijski stanar u zgradi ''Carina'' gospodin Pavle Popović, ističe da je prosto neshvatljivo izgraditi hotel sa četrdeset soba u okviru zgrade koja za takve projekte naprosto nije arhitektonski namijenjena. S tim u vezi, računi za vodu su im uvećani, mirisi iz kuhinje restorana su nesnosni, a stanarski parking iza zgrade je potpuno uništen i neupotrebljiv. Iako je gospodin Čedomir Popović, koji je otvorio restoran ''Carine'' prije više od deceniju, redovno obećavao stanarima da će renovirati ulaze, fasadu, parkinge, pa čak i liftove, ništa od toga nije uradio, naprotiv. Stanari već sada, uz brojna negodovanja, najavljuju prodavanje stanova, žaleći se na potpunu devastaciju cijelog kvarta F u strogom centru grada, u ulici, kako kažu, neslobode", soapštio je Dajković.

On je kazao da zbog svega navedenog, Prava Crna Gora poziva ministra Održivog razvoja i turizma, Pavla Radulovića, da se pod hitno umiješa u ovaj slučaj uništavanja životne sredine i prava stanara, "te da hitnom odlukom naloži obustavu ove, bez dileme, divlje gradnje u centru Podgorice, te da sazove sastanak predstavnika skoro trista stanara, vlasnika objekta ''Carine'' Čedomira Popovića, ali i gradonačelnika Podgorice, Ivana Vukovića."

"U suporotnom, ovaj, prije svega, životni problem desetina ugroženih porodica, će poprimiti i protestni karakter, sve dok ne dođe do objektivnog rješenja koje će zadovoljiti sve strane", zaključio je Dajković.

Bonus video: