Raimondi: Evropski sud s posebnom pažnjom prati predmete novinara

Predsjednik Evropskog suda za ljudska prava rekao je i da Crna Gora ozbiljno sprovodi sve presude koje se donose u Strazburu
1142 pregleda 2 komentar(a)
Raimondi sa Medenicom u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Raimondi sa Medenicom u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Uloga nacionalnih sudova u sistemu zaštite ljudskih prava je veća od uloge Evropskog suda za ljudska prava, tvrdi predsjednik tog suda Gvido Raimondi.

Prema njegovim riječima, opseg pitanja, koja se, putem predstavki, iz Crne Gore pokreću pred sudom u Strazburu nije „dramatično različit u odnosu na ona koja iz drugih evropskih država“.

„To su uobičajeni problemi koji se odnose na pravo na pravično suđenje, dužinu postupka, pitanje pristupa pravdi i pravosuđu, uslove u zatvorima, ponajviše, u smislu prenatrpanosti istih. Ne postoji nikakva posebna razlika niti specifičnost u pogledu predstavki koje dolaze iz Crne Gore, u odnosu na one koje dobijamo iz ostalih djelova Evrope“, rekao je Raimondi, koji je u Kolašinu bio gost na okruglom stolu posvećenom temama zabrane mučenja i nečovječnog ponašanja ili kažnjavanja.

On je pohvalio „napore, koje koje sprovodi cjelokupno crnogorsko pravosuđe, ali, prije svega Vrhovni i Ustavni sud“.

Predsjednik Evropskog suda za ljudska prava rekao je i da Crna Gora ozbiljno sprovodi sve presude koje se donose u Strazburu.

„Crna Gora preduzima vrlo pozitivne korake, bilo u zakonodavnom, bilo u sudskom smislu. Presude se sprovde, a to pokazuje statistika koju vodi Komitet ministara, tijelo koje je zaduženo za praćenje realizacije presuda, koje donosi Evropski sud za ljudska prava“, rekao je Raimondi.

On je kazao i da je status novinara jedno od pitanja kojem Evropski sud posvećuje posebnu pažnju. Taj sud kazao je, Raimondi, naglašava da je uloga novinara da budu „psi čuvari demokratije“.

„To je ogromna uloga i daje se veliki naglasak temama kao što su sloboda govora i sloboda štampe. Uvijek će Evropski sud, sa dužnom pažnjom, da se osvrne na sve predmete, u koje su uključeni novinari“, kazao je on.

Raimondi boravi u Crnoj Gori na poziv predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Najvišeg predstavnika Evropskog suda primiće sjutra na Cetinu predsjednik Milo Đukanović, a u Podgorici premijer Duško Marković. Sastaće se potpredsjednikom Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i minstrom pravde Zoranom Pažinom i predsjednikom Ustavnog suda Crne Gore Dragoljubom Draškovićem.

Planirano je i da Raimondi održi predavanje studentima Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore na temu "Evropski sud za ljudska prava „Zaštita osnovnih prava i sloboda i unaprjeđenje efikasnosti rada".

Bonus video: