Pažin: Crna Gora uzor odgovornog izvršavanja presuda Suda za ljudska prava

Pažin je zadovoljan ocjenom Evropskog suda da u Crnoj Gori nema sistematskog kršenja ljudskih prava
494 pregleda 3 komentar(a)
Pažin i Raimondi, Foto: Saša Matić/gov.me
Pažin i Raimondi, Foto: Saša Matić/gov.me

Ponosni smo da se Crna Gora danas u Evropi navodi kao uzor odgovornog i dosljednog izvršavanja presuda Evropskog suda za ljudska prava, naveo je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin tokom susreta u Podgorici sa predsjednikom Evropskog suda za ljudska prava Gvidom Raimondijem.

Pažin je ocijenio da je Crna Gora svjesna velike civilizacijske privilegije i odgovornosti da, kao članica Savjeta Evrope, obezbjeđuje svojim građanima najviši stepen zaštite ljudskih prava i sloboda, garantovan Evropskom konvencijom za ljudska prava.

On je izrazio zadovoljstvo ocjenom Evropskog suda da u Crnoj Gori nema sistematskog kršenja ljudskih prava. Naglasio je da će Crna Gora nastaviti da blagovremeno, savjesno i uredno sprovodi sve presude Evropskog suda, koje doživljava kao šansu za dalji razvoj domaćeg pravnog poretka, promociju i snaženje ljudskih prava i sloboda crnogorskih građana.

Sa sastanka

"Potpredsjednik je ukazao da crnogorske institucije poklanjaju punu pažnju primjeni standarda Evropske konvencije na nacionalnom nivou, uz podsjećanje na nalaz Evropske komisije, iz posljednjeg izvještaja o napretku, da je Crna Gora osigurala dobar nivo saradnje sa Evropskim sudom", navode iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Raimondi je pozdravio iskrenu posvećenost Crne Gore poštovanju visokih standarda zaštite ljudskih prava i sloboda i odao priznanje Vladi na principijelnom i dosljednom izvršavanju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

"Raimondi je takođe naglasio da je kvalitetan dijalog koji Evropski sud ostvaruje sa crnogorskim sudovima od suštinskog značaja za jačanje nacionalnog pravnog sistema", zaključuje se.

Bonus video: