"SUDSKI SISTEM JE OJAČAO"

Marković: Odluke Evropskog suda za ljudska prava su u interesu Crne Gore, a ne protiv nje

Marković je istakao da Crna Gora teži ka punoj implementaciji evropskih vrijednosti i u tom kontekstu, ukazao na značaj članstva u NATO i pregovora sa EU
579 pregleda 2 komentar(a)
Raimondi i Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Raimondi i Marković, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora je veoma posvećena primjeni Evropske konvencije o ljudskim pravima, a odluke Suda za ljudska prava u Strazburu izvršava bez izuzetka i u kratkom roku, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predsjednika Evropskog suda za ljudska prava Gvida Raimondija, saopšteno je danas iz Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.

"Smatramo da su odluke Evropskog suda za ljudska prava koje su donesene u odnosu na Crnu Goru u njenom interesu, a ne protiv nje", kazao je Marković i dodao da je sudski sistem ojačao i da daje dodatnu potporu primjeni Konvencije.

Marković je istakao da Crna Gora teži ka punoj implementaciji evropskih vrijednosti i u tom kontekstu, ukazao na značaj članstva u NATO i pregovora sa EU.

On je dodao da je poseban fokus stavljen na ispunjvanje privremenih mjerila za poglavlje 23 i 24, te u odnosu na potrebu snaženja vladavine prava posebno ukazao na značaj slobode medija, borbe protiv trgovine ljudima, organizovanog kriminala i korupcije kao i jačanja organa za primjenu zakona.

U saopštenju Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore se dodaje da je pohvalivši ažurnost u izvršavanju odluka Evropskog suda, Raimondi kazao da su napori na punoj implementaciji vladavine prava od najveće važnosti.

"Zajednički je konstatovan značaj potpisivanja Protokola 16 od strane Crne Gore, kojim se proširuje nadležnost Evropskog suda da pruža savjetodavna mišljenja na zahtjev nacionalnog suda najviše instance, a koji je nastao iz potrebe za smanjenjem priliva predmeta iz država članica SE u okviru sveobuhvatne reforme sistema koji počiva na Konvenciji za ljudska prava", piše u saopštenju Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.

Sastanku je prisustvovala i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica kao sudija u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu Ivana Jelić.

Preporučujemo za Vas