Kako će izgledati spomenik Ivanu Crnojeviću: U ruci mač, prstom pokazuje zemlju

Živković ističe da je imao dilemu da li da Ivan Crnojević stoji ili bude na konju, ali se ipak na kraju odlučio da sjedi na vladarskom prijestolu
10053 pregleda 21 komentar(a)
Skulptura Ivana Crnojevića u izradi, Foto: Luka Zeković
Skulptura Ivana Crnojevića u izradi, Foto: Luka Zeković

U radionici Mitra Živkovića, vajara iz Podgorice, privodi se kraju izrada spomenika Ivanu Crnojeviću, jednoj od značajnijih ličnosti iz crnogorske istorije, vladaru zetske držve u 15 vijeku i osnivaču Cetinja.

Živković kaže da je na izradi spomenika radio najmanje devet mjeseci i da je malo je tragova i kako je Crnojević izgledao - par crteža iz 18 vijeka iz Venecije.

“Želio sam da prikažem autoritativnu ličnost, sa puno dostojanstva, ratnika, državnika, čovjeka koji je bio vezan i za Mletačku državu tog doba, koji je bio reformator…Imamo samo neke romansirane tragove i o nošnji koja se nosila u to vrijeme. Na Ivanu Crnojeviću, kog sam ja napravio, su teške haljine, kakve su se tada nosile, u desnoj ruci je mač, koji je okrenut nadolje, da nikome nije prijetnja, lijeva ruka je naslonjena na stolicu u kojoj sjedi, i prstom pokazuje na zemlju, poruka je jasna, ovo je naša zemlja”, kaže Živković.

Živković ističe da je imao dilemu da li da Ivan Crnojević stoji ili bude na konju, ali se ipak na kraju odlučio da sjedi na vladarskom prijestolu.

“Na prijestolu na kom sjedi su dva grba, jedan, njegov, Ivana Crnojevića, a drugi dinastije Crnojević.

Ja imam još mjesec dana posla da završim spomenik, onda treba da se izlije u bronzi, da se odredi mjesto gdje će biti postavljen. Figura Ivana Crnojevića je nešto niža od tri metra, treba još izliti postolje visoko dva metra”, kaže Živković.

Odbornici vladajuće koalicije na posljednjoj sjednici Skupštine Glavnog grada donijeli odluku da se do kraja godine postavi spomenik Ivanu Crnojeviću.

Čitav projekat izgradnje spomenika Ivanu Crnojeviću inicirala je “Zetagradnja” i njen vlasnik Blagota Baća Radović. Radovićeva firma će i finansirati kompletan posao u vezi sa izgradnjom i postavljanjem spomenika na Bulevaru Ivana Crnojevića u Podgorici.

Crnojević je najistaknutiji vladar treće crnogorske dinastije, gospodar Zete od 1465. do 1490. godine i osnivač Cetinja. Umro je upravo na Cetinju 1490. godine, a naslijedio ga je sin Đurađ.

Na Cetinju postoji spomenik Ivanu Crnojeviću koji je 1983. godine uradio akademski vajar Ante Gržetica.

Galerija

Bonus video: