MISIJA "RESOLUTE SUPPORT"

Deseti kontigent VCG stigao u Avganistan

Potpukovnik Aleksandar Pantović je kazao se od svih pripadnika VCG u misijama očekuje i zahtijeva da budu savjesni i odgovorni u izvršavanju postavljenih zadataka
1909 pregleda 1 komentar(a)
Deseti kontigent VCG, Foto: Ministarstvo odbrane
Deseti kontigent VCG, Foto: Ministarstvo odbrane

U Avganistan je stigao Deseti kontingent Vojske Crne Gore u misiji Resolute support (Odlučna podrška), saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Prilikom njihovog ispraćaja u Podgorici, načelnik Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, potpukovnik Aleksandar Pantović je kazao se od svih pripadnika VCG u misijama očekuje i zahtijeva da budu savjesni i odgovorni u izvršavanju postavljenih zadataka, a da na terenu primjenjuju znanja i vještine koje su sticane i uvježbavane tokom preduputne obuke.

On je naglasio poštovanje i uvažavanje lokalne kulture, tradicije i običaja ponosnog avganistanskog naroda.

"Krećete na odgovoran i složen zadatak, prepun izazova. Takvi zadaci su svojstveni vojničkoj profesiji", kazao je Pantović, podsjećajući da crnogorski vojnici učešćem u misiji Resolute support nastavljaju dugu tradiciju, koja je počela 1897. godine, kada je knjaz Nikola uputio odred crnogorskih mirovnjaka na Krit.

Komandant Desetog kontingenta, major Žarko Vojinović je kazao da mu čini izuzetnu čast biti na tom mjestu.

"Učešćem u misiji RS pripadnici desetog kontingenta iskazuju privrženost strateškim opredjeljenjima države i Vojske Crne Gore u davanju doprinosa održavanju stabilnosti na prostoru Avganistana", istakao je Vojinović.

On je kazao da su crnogorski vojnici spremni da odgovore svim zadacima tokom realizacije misije, u multinacionalnom okruženju.

"Siguran sam da će svaki pripadnik kontingenta biti primjer discipline, hrabrosti, odgovornosti i samopožrtvovanja, onako kako to dolikuje pripadnicima VCG", zaključio je komandant desetog kontingenta.

Do sada je u misijama u Avganistanu, ISAF i Resolute Support bilo angažovano 18 kontingenata sa ukupno 467 pripadnika VCG, podsjećaju iz Ministarstva odbrane.

Deseti kontingent ima 31 pripadnika VCG.