Popović: Diskriminisani graditelji koji su ispoštovali zakonske procedure

Popović je istakla da će u najgorem položaju biti vlasnici bespravnih objekata koji su formirali neformalna naselja
88 pregleda 2 komentar(a)
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 25.03.2018. 12:57h

Poslanica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović kazala je da su odlukama o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta diskriminisani svi graditelji koji su ispoštovali sve zakonske procedure, dobili građevinsku dozvolu u skladu sa važećom planskom dokumentacijom i platili naknadu za komunalno opremanje u punom kapacitetu, ili je plaćaju na rate. Ona je na konferenciji za medije kazala da njima nije omogućeno isto umanjenje naknade za komunalno opremanje kako je to omogućeno bespravnim graditeljima.

Popović je objasnila da je legalizacija bespravnih objekata moguća samo u slučaju kada je objekat izgrađen na sopstvenom zemljištu investitora i ako je u skladu sa važećom planskom dokumentacijom.

„U slučaju da ne postoji planska dokumentacija, investitor podnosi zahtjev za legalizaciju, jer ga na to primorava Ministarstvo. Mora da plati od 200-300 eura za izradu elaborata premjera izvedenog stanja izgrađenog objekta, da plati upis svog objekta (ako nije upisan) u katastar, a nakon predaje zahtjeva za legalizaciju nadležni organ lokalne samouprave donosi rješenje da se postupak legalizacije prekida zbog nedostatka planske dokumentacije, pri čemu će investitor biti obaviješten da mora da čeka 2020. godinu kada će se donijeti plan Generalne regulacije. Dakle, ovim investitorima će se iz džepa izvući oko 400 eura i čekaće, ne svojom krivicom, nekoliko godina da se donese planski dokument“, saopštila je poslanica i odbornica Demokrata.

Ona je podsjetila da u ovom slučaju nije prihvaćen amandman Demokrata da se vlasniku bespravnog objekta omogući pribavljanje rješenja o legalizaciji bespravnog objekta, kako se ne bi izlagao bespotrebnom trošku, ako ne postoji uslov za legalizaciju objekta ili bi morao iz bilo kojeg razloga da bude prekinut postupak legalizacije.

„U posebno nepovoljnom položaju će se naći svi oni vlasnici bespravnih objekata koji su gradeći svoj objekat istovremeno ulagali iz sopstvenih sredstava ili iz doprinosa djelimično ili potpuno u komunalnu infrastrukturu, pri čemu su je u potpunosti ili djelimično izgradili. Sada se od njih traži da plate naknadu za komunalno opremanje kao da je Glavni grad opremio njihovu lokaciju, a ne oni sami. Takođe se i od njih traži da podnesu zahtjev za legalizaciju, urade elaborat i izvrše upis svog objekta u katastar (ako nije upisan), i za sve to iz svojih skromnih budžeta izdvoje oko 400 eura. Ako nije urađena planska dokumentacija za njihovo područje, takođe će se postupak prekinuti. Demokrate su predložile da se ovim vlasnicima bespravnih objekata naknada za komunalno opremanje srazmjerno umanji za iznos njihovog ulaganja u komunalnu infrastrukturu, što Gradonačelnik nije prihvatio, uz obrazloženje da se komunalno opremanje sprovodi u skladu sa planskom dokumentacijom, a na osnovu izdate građevinske dozvole“, saopštila je Popović.

Ona je istakla da će u najgorem položaju biti vlasnici bespravnih objekata koji su formirali neformalna naselja, čiji su objekti izgrađeni na državnom ili privatnom zemljištu bez saglasnosti vlasnika zamljišta. Ovo su u većini slučajeva osobe u teškom socio-ekonomskom položaju.

„Iako je jasno da oni ni u kom slučaju ne mogu legalizovati svoje objekte dok ne riješe imovinsko pravne odnose, i od njih se traži da podnesu zahtjev za legalizaciju, izrade elaborat premjera objekta, upišu objekat u katastar, za sve ovo plate oko 400 eura, a nakon toga će dobiti rješenje da se postupak legalizacije prekida do rješenja imovinsko pravnih odnosa, što može da traje u nedogled. U međuvremenu će se i protiv njih podnositi prekršajne prijave, plaćaće naknadu za korišćenje prostora i uvećan porez za bespravni objekat“.

Popović je naglasila da je potpuno jasno da je ovakav način legalizacije bespravnih objekata prevara i neprimjeren pokušaj izvlačenja i poslednjeg centa iz džepa građana Crne Gore od strane MORT-a.

„Uz sve ovo, iz MORT-a prijete da će rušiti bespravne objekte u skladu sa Zakonom, pri čemu zaboravljaju da su potpisivanjem Ugovora o kreditu koji je zaključen između Svjetske banke i Vlade Crne Gore potpisan i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine i opština koje su korisnice kredita. Memorandumom je predviđen moratorijum na rušenje objekata bez građevinske dozvole koji su izgrađeni prije stupanja na snagu Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata 01.09.2008. godine“, zaključila je Popović.

Bonus video: