Tomić povodom nezgode na Savinom kuku: Došlo je do prekida novog čeličnog užeta

U saopštenju, koje je potpisao izvršni direktor Milutin Tomić, navodi se da je uzrok nezgode kidanje „degradacija uzeta, zbog nepravilnosti u samoj strukturi konstrukcije užeta i neadekvatnog kvaliteta patenta zice” što je nalaz stručne komisije koja je obavila
6844 pregleda 3 komentar(a)
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac

Povodom incidenta na skijalištu Savin kuk, 28. februara, kada je prilikom kidanja sajle sidra na jednom od ski liftova povrijeđen osmogodišnji S.Dž. sa Žabljaka, saopštenjem za javnost oglasili su se iz Turistističkog centra „Durmitor“ koje je vlasnik ovog skijališta.

U saopštenju, koje je potpisao izvršni direktor Milutin Tomić, navodi se da je uzrok nezgode kidanje „degradacija uzeta, zbog nepravilnosti u samoj strukturi konstrukcije užeta i neadekvatnog kvaliteta patenta zice” što je nalaz stručne komisije koja je obavila.

"Maloljetno lice koje je 28.02.2018.godine povrijeđeno na uređenoj stazi, obzirom da je koristilo sidro kao prevozno sredstvo, uredno je zbrinuto od strane spasilačke sluzbe skijališta, transportovano do najbliže medicinske ustanove gdje mu je ukazana nužna medicinska pomoć. Odmah potom obrazovali smo stručnu komisiju koju su sačinjavali mašinski inženjeri koji se bave problematikom vertikalnog transporta, koja je obavila uviđaj i sačnila tehnički izvještaj",navodi se u saopštenju uz napomenu da se ovakvi incidenti dešavaju i na drugim skijalištima.

Tomić ističe da je u konkretnom slučaju došlo do prekida novog čeličnog užeta.

"U skladu sa poslovnom politikom i procedurama, pred svaku tursitičku sezonu, urađen je remont ski liftova i žičara od strane ekipe za odrzavanje ski liftova/žicara. Shodno tome, prilikom vršenja remnota pred početak tekuće zimske sezone ukazala se potreba za ugradnjom novog čeličnog uzeta na predmetnom ski liftu „Sidro". Samim tim, izvršena je nabavka novog užeta od ovlašćene kuće i proizvodača uzadi ovih profila “Unis Usha AD” iz Višegrada. Dobili smo i uvjerenje о kontrolisanju kvaliteta čeličnog užeta broj 1014/18. 07. novembra prošle godine novo čelicno uže je ugrađeno sa upletanjem uzeta, koje je izvršeno od strane licenciranog upletača čeličnih užadi.18.10.2018.godine, od strane ovlašćene kuće “Promezzia DOO” iz Beograda, koja se bavi upravo ispitivanjem kvaliteta i stanja čeličnih užadi urađen je tehnicki pregled metodom „magnetna defektoskopija čeličnih užadi" i sačinjen tehnički izvještaj u kome se navodi da nije uočen boilo kakav nedostatak na čeličnom užetu. Po sprovodenju svega navedenog, ski lift je pustan u probni rad više od mjesec dana do početka aktuelne zimske turističke sezone. Na osnovu svih atesta, certifikata, tehničkih pregleda, izvještaja i uvjerenja dobijenih od strane ovlasćenih kuća iz predmetne oblasti, 14.12. 2018. godine od strane Ministarstva odrzivog razvoja i turizma, u redovnoj procedure о ispunjenju minimalno tehničkih uslova, dobili smo odobrenje za rad i 15.12.2018.godine otpočeli sa radom", navodi se u saopštenju.

Povrijeđeni dječak nalazi se na liječenju u Kliničkom centru Crne Gore. Zahvaljujući kacigi nije zadobio povrede glave ali ga je čelična sajla udarila i povrijedila po leđima.

"Nagnječena mu je hrskavica osmog pršljena zbog čega ima velike bolove. Ljekari će mu postaviti ortopedsko pomagalo-mider koji će nositi šest nedjelja", kazao je “Vijestima” dječakov otac Igor Džaković.

Bonus video: