Mijović: Asocijacija za saradnju sa dijasporom karikira državni grb

Aktivista NVO "4Life" se obratio ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću i ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću, pošto je, kako navodi, organizacija registrovana u MUP-u Crne Gore
127 pregleda 6 komentar(a)
Saša Mijović, Foto: Zoran Đurić
Saša Mijović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.03.2018. 14:27h

Nevladina organizacija "Asocijacija za saradnju sa dijasporom" čija je predsjednica Vera Kirović, a sjedište organizacije u Baru, grb Crne Gore, koji javno koristi kao svoj logo, upotrebljava na pogrešan način i karikira državni simbol, kazao je Saša Mijović iz NVO "4Life".

On se obratio ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću i ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću, pošto je, kako navodi, organizacija registrovana u Ministrastvu unutrašnjih poslova Crne Gore.

"Iz krajnje konstruktivnih i dobrih namjera, vođen isključivo poštovanjem pozitivnih propisa ove zemlje, ukazujem na određene činjenice na koje vjerujem da ćete reagovati po službenoj dužnosti. Imenovano nevladino udruženje javno koristi kao svoj logo, ličnu poslovnu vizuelnu identifikaciju upravo državni grb Crne Gore (u prilogu). To bi u poslovnom okruženju ovog udruženja moglo stvoriti pogrešan utisak, za koji sigurno i nemaju takvu namjeru ali se može shvatiti, da zapravo nije riječ o građanskom nevladinom udruženju već državnom javnoj agenciji. Posebno je važno da se u zabludu ne dovodi iseljenička zajednica Crne Gore. Dodatno, što na neki način dodatno ovu situaciju komplikuje, ukazujem i na činjenicu da ovo pravno lice - udruženje građana državno znamenje - grb Crne Gore - upotrebljava na pogrešan način čime se karikira državni grb", navodi Mijović u obraćanju.

Kako ističe, propisano je da se grb upotrebljava u obliku i sadržini koji su određeni zakonom.

"Član 4 Zakona je jasan: Grb Crne Gore (u daljem tekstu: Grb) je u obliku zlatnog krunisanog dvoglavog orla, uzdignutih krila u poletu, sa skiptrom u desnoj i šarom u lijevoj kandži na crvenoj osnovi. Na prsima orla je štit sa zlatnim lavom u prolazu. Lav je na zelenom polju sa plavom pozadinom. Kruna iznad orlovskih glava i skiptar su zlatni sa krstom na vrhu. Šar je plavi sa zlatnim okovom i krstom (u prilogu). Član 9 Zakona predviđa: Na Grbu i Zastavi nije dozovoljeno ništa ispravljati, dodavati ili mijenjati. Izuzetno, ako je to posebnim propisima utvrđeno, Grb i Zastava mogu se upotrijebiti kao sastavni dio drugih amblema, odnosno znakova državnih organa i drugih institucija. Obratite i sami pažnju šta je u logu ove NVO u desnoj odnosno lijevoj kandži a na koju stranu je okrenut lav. Dalje, član 12. zakona jasno propisuje upotrebu grba", navodi Mijović.

On je kazao da ne insistira da se NVO kažnjava, ali da očekuje od nadležnih da se ovoj NVO odmah naloži da državni grb Crne Gore upotrebljavaju u skladu sa pozitivnim propisima.

Bonus video: