Gubici na vodovodnoj mreži smanjeni za 10 odsto

Lani je formirana posebna služba u okviru tehničkog sektora koja se bavi intezivnijom detekcijom gubitaka
399 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Zbog dotrajalosti vodovodne infrastrukture na putu do potrošača se izgubi blizu 60 odsto vode u ljetnim I oko 70 odsto u zimskim mjesecima. To je oko 10 odsto manje nego prije godinu, zahvaljujući boljoj detekciji i bržem otklanjanju kvarova, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare direktorica JP Vodovod i kanalizacija, Olivera Doklestić.

Ona je to ilustrovala podatkom da je Vodovod u špicu ljetne sezone do 7. jula koristio samo vodu iz sistema Trebišnjica Plat, a da se od tog vremena samo poveremo uključivalo lokalno izvorište Opačica.

“To je prvi pokazatelj direktne uštede sanacije gubitka”, ocijenila je Doklestić.

Lani je formirana posebna služba u okviru tehničkog sektora koja se bavi intezivnijom detekcijom gubitaka, a posao im olakšava instalirana oprema švajcarske firme „Gutermann“, svjetski poznatog brenda u proizvodnji akustične detekcije kvarova na vodovodnoj mreži.

Đevad Koldžo, iz sarajevske firme Water Loss Ekspret, sa kojom hercegnovski Vodovod ima saradnju, ističe da “ rat” protiv gubitaka na mreži, nikada neće biti okončan, ali da ga je neophodno non stop voditi. Navodi da je stari cjevovod napravljen od pvc-a, materijala koji se nekad činio kao dobar izbor, ali koji danas pravi problem, jer je star i krt, pa lako puca.

Drugi problem je što su u pojedinim naseljima cijevi duboko ukopavane, a iznad njih su kasnije građeni objekti, pa je detekcijom veoma teško utvrdili kvarove.

Kodžo ističe da bi svake godine trebalo zamijeniti dva odsto starih cijevi, kako bi za 50 godina kompletan cjevovod bio zamijenjen .

Bonus video: