"Crna Gora i Velika Britanija spremne da jedna drugoj izruče sopstvene državljane..."

"Uz uvjerenje da će pravni sistemi obje države svakom licu koje bude izručeno garantovati pravo na pravično suđenje, uz poštovanje pretpostavke nevinosti", kazao je Pažin
15016 pregleda 75 komentar(a)
Pažin i Dankan, Foto: Vlada Crne Gore
Pažin i Dankan, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 05.03.2019. 17:09h

Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo riješeni su da se, kroz tješnju međusobnu saradnju, odlučno suprotstave organizovanom kriminalu i odgovorne za teška krivična djela privedu pravdi, poručeno je sastanka potpredsjednika Vlade zorana Pažina sa britanskim ministrom za Evropu Alanom Dankanom.

Kako je saopšteno iz kabineta potpredsjednika, Pažin je tokom sastanka u Londonu sa Dankanom potpisao bilateralni ugovor kojim se dopunjava Evropska konvencija o ekstradiciji i olakšava njena primjena.

"Glavna novina ovog ugovora jeste da Crna Gora i Velika Britanija izražavaju spremnost da jedna drugoj izruče i sopstvene državljane, ukoliko ih druga država potražuje za teška krivična djela za koja je zaprijećena kazna od pet ili više godina zatvora", kaže se u saopštenju.

Pažin je ocijenio da takav ugovor nedvosmisleno ukazuje da između Crne Gore i Velike Britanije vlada visok stepen međusobnog uvažavanja i povjerenja.

"Uz uvjerenje da će pravni sistemi obje države svakom licu koje bude izručeno garantovati pravo na pravično suđenje, uz poštovanje pretpostavke nevinosti", dodao je Pažin nakon ceremonije potpisivanja.

U ugovoru se konstatuje se da su strane potpisnice "svjesne garancija prava na pravično suđenje optuženom u okviru svojih pravnih sistema, uključujući i pravo na suđenje pred nepristrasnim sudom uspostavljenim zakonom".

"Pažin je sa Dankanom i ministrom za trezor Melom Strajdom potpisao Memorandum o razumijevanju u cilju dodatnog produbljivanja saradnje u oblasti bezbjednosti, vladavine prava i zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala, naročito protiv različitih vidova finansijskog kriminala", navodi se u saopštenju.

Upravo u Velikoj Britaniji je odbjegli bankar Duško Knežević, protiv kog se u Crnoj Gori vodi više postupaka, a koji ima i britansko državljanstvo.

Bonus video: