Tužioci više od dvije godine provjeravaju Jočića i Šegrta

U prijavi stoji da je Šegrt znao za postojanje nezakonitosti u radu Ljekarske komore i navodno nezakonito produženje mandata organa, ali da nije preduzeo zakonske mjere koje je imao kao tadašnji ministar
3142 pregleda 1 komentar(a)
Šegrt/Jočić
Šegrt/Jočić

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) više od dvije godine provjerava da li su bivši predsjednik Ljekarske komore Đoko Jočić i ministar zdravlja Budimir Šegrt počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi i protivzakoniti uticaj.

Sindikat doktora medicine je u oktobru 2016. podnio krivičnu prijavu protiv Jočića i Šegrta.

U njoj piše da je Jočić, predsjednik Ljekarske komore od njenog osnivanja, protivpravno iskoristio položaj i prekršio Statut.

“Teže je povrijedio prava doktora medicine, uskraćujući im pravo da biraju i da budu birani za i na mjesto člana Skupštine, čime je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja...” stoji u prijavi u koju su “Vijesti” imale uvid.

U prijavi je navedeno i da je Šegrt znao za postojanje nezakonitosti u radu Ljekarske komore i navodno nezakonito produženje mandata organa, ali da nije preduzeo zakonske mjere koje je imao kao tadašnji ministar.

Šegrt je, u međuvremenu, imenovan za ambasadora Crne Gore u Poljskoj.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom te krivične prijave i dostavilo ga SDT-u. Početkom 2017, kao i u junu iste godine godine, “Vijestima” su iz tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić saopštili da je taj predmet u fazi izviđaja.

Nakon dvije decenije, u januaru 2017. godine, promijenilo se rukovodstvo Ljekarske komore. Za predsjednika je izabran Aleksandar Mugoša, kojeg je na to mjesto imenovala Skupština tog strukovnog udruženja. Ljekarska komora je bila u blokadi gotovo godinu, jer su iz Ministarstva zdravlja tvrdili da izbor Mugoše nije sprovoden po Statutu, dok je novo rukovodstvo optužilo ministra Kenana Hrapovića da blokira njen rad. U decembru 2017. otkazane su dvije sjednice Skupštine Ljekarske komore, da bi delegati jednoglasno ponovo izabrali Mugošu 4. januara prošle godine za predsjednika.

Sredinom januara 2018. godine, Mugoša je i zvanično postao predsjednik Ljekarske komore, jer je Ministarstvo zdravlja izdalo uvjerenje da je Skupština po zakonu izabrala novo rukovodstvo.

SDT je u martu prošle godine saslušavalo ljekare, predstavnike Skupštine Ljekarske komore, povodom prijave koja je podnesena zbog navodnih zloupotreba prilikom izbora delegata. Ta krivična prijava, kako su “Vijestima” saopštili iz SDT-a, je odbačena.

“U Specijalnom državnom tužilaštvu nakon sprovedenog postupka izviđaja u odnosnom predmetu ocijenjeno je da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, piše u odgovoru tužilaštva kojim rukovodi Katnić.

Bonus video: