Kolašin: Duplirali iznose za socijalnu pomoć

Iz kolašinske opozicije tvrde da su stvoreni uslovi za zlouotrebe
767 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Za jednokratne socijalne pomoći, prema Nacrtu odluke o budžetu Opštine Kolašin, izvršna vlast je planirala ove godine da potroši 14.000 eura, što je duplo više nego što je za tu namjenu planirano prošle godine.

Prema ocjeni pojedinih opozicionih odbornika, takvim planiranjem stvoreni su uslovi za zloupotrebu novca građana u partijske svrhe.

„Planira se uvećanje izdvajanja za jednokratnu socijalnu pomoć, takozvanu trenutnu pomoć, za 100 odsto. Uz to, za tekuću budžetsku rezervu biće izdvojeno 30.000 eura. S obzirom na praksu DPS vlasti, većina od tih 44.000 biće podijeljena za te pomoći“, kazala je bivša predsjednica Opštine, a sada odbornica Socijaldemokratske partije (SDP) Željka Vuksanović.

Kako su na javnoj raspravi o Nacrtu odluke o budžetu kazali iz Sekreterijata za finansije, novac za jednokratne socijalne pomoći biće trošen transparentno, u skladu sa zakonom. Prema riječima sekretara za finansije Dragana Bulatovića, opravdanost svakog zahtjeva biće provjerena kod Sekretarijata za opštu upravu, nakon čega će se rješenjem dodjeljivati jednokratana socijalna pomoć.

„Naša namjera je da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Prema zakonu, jedna osoba može dobiti godišnje najviše 270 eura”, rekao je Bulatović na javnoj raspravi.

Vuksanovićeva objašnjava da je lani, kad je ona bila na čelu kolašinske izvršne vlasti, od planiranih 7.000 eura za jednokratne socijalne pomoći, do septembra potrošeno samo 2.300 eura.

„Koliko je sredstava za tu namjenu potrošio aktuelni predsjednik opštine Milosav Bato Blatović vidjećemo kad odgovori na odborničko pitanje kojim je tražena i dostava prateće dokumentacije za strukturu plaćanja sa tekuće budžetske rezerve od početka avgusta do kraja 2018. godine“, kaže ona.

Bonus video: