Naučni radnici će pod krivičnom i materijalnom odgovornošću potvrđivati da je djelo njihovo i originalno?

Ministar prosvjete Damir Šehović rekao je da je Crna Gora prva je zemlja regiona koja je pitanje akademskog integriteta riješila izradom zakona iz te oblasti
1257 pregleda 3 komentar(a)
Šehović, Foto: Savo Prelević
Šehović, Foto: Savo Prelević

Naučni radnici potpisivaće izjavu kojom pod krivičnom i materijalnom odgovornošću potvrđuju da je riječ o njihovom, originalnom djelu, predviđeno je Predlogom zakona o akademskom integritetu u kome su danas raspravljali poslanici u Skupštini Crne Gore.

Ministar prosvjete Damir Šehović rekao je da je Crna Gora prva je zemlja regiona koja je pitanje akademskog integriteta riješila izradom zakona iz te oblasti.

On je kazao da je, pored povećanih izdvajanja za Univerzitet u posljednje dvije godine, jedan od načina unapređenja visokog obrazovanja izrada Zakona o akademskom integritetu.

Šehović je istakao da je Ministarstvo od novembra 2017. godine omogućilo da sve ustanove visokog obrazovanja koriste softver za provjeru radova na plagijat iThenticate, ali da je izradom ovog Zakona načinjen korak više.

Predstavljajući zakona, Šehović je rekao da će nakon njegovog usvajanja naučni radnici potpisivati izjavu kojom pod krivičnom i materijalnom odgovornošću potvrđuju da je riječ o njihovom, originalnom djelu.

Zakonom se predviđa da su umjesto dosadašnjeg suda časti, sve ustanove su duzne da osnuju Etičke odbore koji će se baviti zaštitom i unapređenjem akademskog integriteta na institucionalnom nivou.

Zakonom je propisano uvođenje Etičkog komiteta, kao drugostepene instance za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta.

Etički komitet imenuje i razrješava Vlada na period od četiri godine na osnovu javnog poziva. Komitet treba da ima sedam članova iz reda istaknutih eksperata iz različitih naučnih oblasti.

Predlog Zakona je propisao kao obavezu svih ustanova i donošenje etičkog kodeksa, a kazne variraju od opomene, do drugih mjera u skladu sa Krivičnim zakonikom i Zakonom o visokom obrazovanju.

Za pripremu predloga zakona Ministarstvo je formiralo međuresorsku radnu grupu u kojoj su participirali univerziteti, sindikat, nevladin sektor, ali podrška nije izostala ni od kancelarije Savjeta Evrope.

Cilj Zakona nije samo da se kazne pocinioci kršenja kademskog integriteta, već da se utiče na svijest društva o štetnosti ove pojave, kvalitetnijem pisanju radova i vraćanju ugleda visokom obrazovanju.

Bonus video: