Pozvale građane da im se pridruže na protestu

“Najavili su bili 600 naknada na određeno vrijeme. Od tih 600 naknada spali smo na 30. Ako je neko imao nekoga dobio je naknadu. Znamo to pouzdano”, dodala je Berišić
1011 pregleda 2 komentar(a)
Željka Savković, Foto: Zoran Đurić
Željka Savković, Foto: Zoran Đurić

Bivše korisnice naknada za majke sa troje i više djece pozvale su građane da im se pridruže na protestu koji će biti održan u petak, ispred Skupštine Crne Gore, navodeći da moraju da brane svoju čast i dostojanstvo činjenicama i Ustavom.

Predstavnica majki, Željka Savković kazala je da na žalost moraju da brane svoju čast i dostojanstvo činjenicama i Ustavom Crne Gore, umjesto da proslavljaju osmi mart tako što će veličati uspjehe jedne države i vlasti koja je obezbijedila sve moguće privilegije jednoj ženi i majki.

Ona je pitala u kakvom su položaju druge žene u Crnoj Gori, ako su majke morale prije dvije godine da ustanu i dignu glas kako bi odbranile doživotno stečeno pravo, koje im je, kako je navela, garantovano Ustavom i koje ne može biti stavljeno na glasanje retroaktivno.

“Zamislite u kakvom je položaju ona žena koja ima desetoro djece, živi na selu, a nema nikakvu nadoknadu. U kakvom su položaju samohrane majke, penzionerke i one žene koje ne mogu da ostvare majčinsto”, navela je Savković.

Prema njenim riječima, onog dana kada su majke digle svoj glas i stale u odbranu stečenog doživotnog prava za sve majke koje su ostvarile 70 i 40 odsto bez kategorizacije, stale su u odbranu svake majke i žene u Crnoj Gori.

“Ako smo svjedoci da u jednom mjesecu plata u Crnoj Gori iznosi 60 hiljada eura , a majke moraju na ulici da brane tadašnjih 193 i 336 eura, od kojih danas živi skoro 80 odsto stanovnika države, šta reći nego da je ova vlast dotakla dno”, kazala je Savković.

Ona je pozvala sve majke i ostale građane da u petak u 13 sati ispred Skupštine obilježe praznik žena, 8. mart, na način “kako bi trebalo da se obilježava svake godine, veličajući pobjedu žene, ženu kao majku, kao stvoriteljku”.

Jedna od predstavnica majki, Ljulja Berišić, kazala je da ima 25 godina radnog staža na određeno vrijeme i da joj je ukinuta naknada.

“Najavili su bili 600 naknada na određeno vrijeme. Od tih 600 naknada spali smo na 30. Ako je neko imao nekoga dobio je naknadu. Znamo to pouzdano”, dodala je Berišić.

Kako je navela, ovo je treći 8. mart koji će čekati preko puta Skupštine.

“Iza nas se nalazi 42 ljudi koje je krojilo sudbinu čitave Crne Gore, na čelu sa njihovim diktatorom”, rekla je Berišić.

Ona je poručila da će se boriti za svoja prava i poručila svim majkama Crne Gore da 8. mart provedu sa njima.

“Ustavni sud koji ne odgovara dvije godine, navodno jer nema vremena, žalosno je što postoji”, navela je Berišić i dodala da očekuje da će vratiti naknadu, jer je pravda na njenoj strani.

“25 godina radnog staža na određeno, ukinuti nakandu, to je veliki peh i pad za državu. Probudi se narode Crne Gore, probudite se majke, vrijeme je na našoj strani”, zaključila je Berišić.

Bonus video: