HRA: Veljović da saopšti šta će preduzeti da iskorijeni zlostavljanje

U pismu se navodi da je Evropski komitet za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, između ostalog, zaključio da kultura policijskog zlostavljanja nije djelotvorno suzbijena, i da se osobe lišene slobode u Crnoj Gori i dalje nalaze u ozbiljnom riziku da će ih policijski službenici zlostavljati
477 pregleda 2 komentar(a)
Veselin Veljović, Foto: Filip Roganović
Veselin Veljović, Foto: Filip Roganović

Nevladina organizacija Akcija za ljudska prava (HRA) apelovala je na direktora Uprave policije Veselina Veljovića da obavijesti javnost o konkretnim mjerama koje će preduzeti da iskorijeni zlostavljanje građana od policijskih službenika u Crnoj Gori.

HRA je Veljoviću 1. marta uputila pismo povodom objavljivanja izvještaja Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) o posjeti Crnoj Gori 2017. godine.

U pismu se navodi da je CPT, između ostalog, zaključio da kultura policijskog zlostavljanja nije djelotvorno suzbijena, i da se osobe lišene slobode u Crnoj Gori i dalje nalaze u ozbiljnom riziku da će ih policijski službenici zlostavljati.

Iz HRA su podsjetili i da je CPT zaključio da je zlostavljanje od policijskih službenika u Crnoj Gori "činjenica koja se ne tiče samo nekoliko nečasnih službenika, već izgleda da je prihvaćena praksa unutar trenutne policijske kulture, posebno među kriminalističkim inspektorima“.

Kako su kazali, CPT je ocijenio da vlasti moraju da pokažu odlučnost u suzbijanju zlostavljanja, i da na sve moguće načine obezbijede da službenici policije na svim nivoima prime poruku da se bilo kakvo zlostavljanje neće tolerisati, i da će se odgovarajuće kažnjavati i neposredni izvršioci, kao i njihovi nadređeni.

HRA u pismu Veljoviću podsjeća i da je CPT većinu zapažanja i problema istakao i u izvještajima o ranijim posjetama Crnoj Gori.

Iz te NVO su kazali da Veljović, kao direktor Uprave policije, na toj funkciji dočekuje već treći izvještaj CPT-ja u kome se Crna Gora upozorava na policijsku praksu zlostavljanja.

HRA napominje i da Vlada do danas nije objavila prevod izvještaja CPT, kao ni prevod njenog odgovora na taj izvještaj, koji je CPT objavio na svojoj internet stranici.

Bonus video: