Staklena vuna sa krova vodotornja Željezare Toščelik nije toksična

Iz Tosčelika su kazali da su postupili po nalogu ekološke inspekcije i angažovali radnike koji su očistili dvorišta porodica Todorovic i Pejatović, koliko je to bilo u mogućnosti
543 pregleda 0 komentar(a)
Mineralna vuna prekrila imanja porodica Todorović i Pejatović, Foto: Svetlana Mandić
Mineralna vuna prekrila imanja porodica Todorović i Pejatović, Foto: Svetlana Mandić

Nalaz inspekcije pokazao je da mineralna vuna koja je tokom nevremena prekrila imanja porodica Todorović i Pejatović, u nikšićkom naselju Rubeža, nije toksična "za vazduh, vodu ili tlo, i nema karakteristiku bioakumulativnosti“.

Stručno mišljenje o ekotoksikološkim efektima mineralne vune dao je Centar za ekotoksikološka istraživanja (CETI).

Prilikom nevremena vjetar je raskrio krov na vodotornju Željezare Tosčelik, zapremine 200 kubika, i tom prilikom vunu, koja je bila postavljena kao izolator na vodotornju, raznio na imanja pomenutih porodica.

"Inspektor je naložio Tosčeliku, da izvrši čišćenje – sakupljanje rasute mineralne vune u granicama mogućeg i da izvrše popravku krovnog prekrivača na vodotornju i uklanjanja preostale mineralne vune sa vodotornja", stoji u odgovoru Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Tosčelika su kazali da su postupili po nalogu ekološke inspekcije i angažovali radnike koji su očistili dvorišta porodica Todorovic i Pejatović, koliko je to bilo u mogućnosti.

"Očišćene su ostale količine staklene vune sa vrha vodotornja. Angažovana je kompanija koja će narednih dana sanirati krov na vodotornju pri čemu se staklena vuna neće više koristiti kao izolator i na taj način će se onemogućiti da se ovaj problem ponovi ubuduće”, stoji u odgovoru koji je popisala Arma Skenderović, specijalista za korporativnu komunikaciju u Tosčeliku.

"Odahnuli smo kada smo saznali da vuna nije toksična. Nadamo se da će Tosčelik ubuduće biti odgovorniji komšija i spriječiti ovakve situacije. Veliku zahvalnost dugujemo ekološkoj inspekciji i Vesni Zarubici koji su se veoma odgovorno odnijeli prema ovom problemu”, kazao je Miodrag Todorović.

Bonus video: