Demokrate čestitale Lakić: Sada je za njenu hrabrost saznao cijeli svijet

"Olivera je svima otvorila oči. Raduje saznanje da se izdaleka, u ovom slučaju - iz Stejt Departmenta, bolje vidi koliko je ličnog rizika po sopstveni život neophodno prihvatiti da bi se o društvenim anomalijama moglo pisati objektivno i nepristrasno nego što se to vidi ovdje", piše u saopštenju Bogdanovića
492 pregleda 1 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Demokrate
Bogdanović, Foto: Demokrate

Za hrabrost Olivere Lakić u Crnoj Gori znali smo svi, a sada je za njenu hrabrost saznao i cio svijet, navodi se u saopštenju Borisa Bogdanovića, generalnog sekretara Demokrata.

On je u ime Demokratske Crne Gore čestitao Lakić priznanju "Hrabra žena".

"Ona je ovo priznanje zaslužila svojom višegodišnjom posvećenošću istini i neprestanim ukazivanjem na pojave kriminala i korupcije u našoj državi. Čini se da je nagrada Oliveri Lakić sa tako značajne adrese bila potrebnija Crnoj Gori, nego Oliveri Lakić. Oliveri je, nažalost, to itekako poznato, ali u našoj državi bilo je i onih koji nisu vjerovali da je za profesionalno bavljenje novinarstvom u Crnoj Gori potrebna naročita hrabrost. Olivera je svima otvorila oči. Raduje saznanje da se izdaleka, u ovom slučaju - iz Stejt Departmenta, bolje vidi koliko je ličnog rizika po sopstveni život neophodno prihvatiti da bi se o društvenim anomalijama moglo pisati objektivno i nepristrasno nego što se to vidi ovdje", piše u saopštenju Bogdanovića.

"Treba reći da je, nagrađujući Oliveru Lakić, Stejt Department bacio novi snop svjetlosti ne samo na stanje sa slobodom izražavanja u Crnoj Gori, nego uopšte - i na stanje ljudskih prava u našoj državi koje se, ako sagledamo i interpretiramo spisak zemalja iz kojih dolaze ovogodišnje dobitnice ovog priznanja, izjednačava sa stanjem ljudskih prava u Bangladešu, Jordanu, Šri Lanci, te Južnom Sudanu. Iz tog razloga, priznanje dodijeljeno Lakićevoj, osim što nas sve neizmjerno raduje, treba da nas dovede i u poziciju zapitanosti o tome ima li ih i šta su, zaista, danas demokratske vrijednosti u Crnoj Gori?", dodaje Bogdanović.

On ističe činjenicu da je "u jednom takvom ambijentu Olivera Lakić demonstrirala svoj profesionalizam i ljudsku hrabrost, ovo priznanje čini još značajnijim i zasluženijim".

"Ipak se nadam da će uskoro nastupiti vrijeme kada za bavljenje novinarstvom nikakva hrabrost neće biti neophodna, pa makar niko iz Crne Gore nikada više ne zavrijedio nijedno slično priznanje", zaključuje generalni sekretar Demokrata.

Bonus video: