Media centar: AEM da zaštiti maloljetnike od rijalitija

"Savjet i direktor AEM-a su ignorisali zakon godinama dok su kablovski operateri emitovali tokom cijelog dana “Parove”, “Zadrugu” i “Farmu"", navodi se u saopštenju Gorana Đurovića, direktora Media centra
915 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Media centar pozvao je Agenciju za elektronske medije (AEM) da dosljedno sprovedu sopstveni Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o uslovima i postupku izdavanja odobrenja za pružanje audiovizuelnih medijskih usluga na zahtjev i osigura zaštitu maloljetnika od “reality” programa.

Agencije za elektronske medije je usvojila Pravilnik 1. februara 2019. godine a objavljen je u Službenom listu Crne Gore 6. februara. S obzirom na to da Pravilnik stupa na snagu 30 dana od dana objavljivanja u Službenom listu, početak primjene ovog akta je 8. mart 2019. godine.

"Na osnovu ovog Pravilnika, kablovski operateri su u obavezi da osiguraju automatsko aktiviranje mjera roditeljske kontrole takvih sadržaja ili TV kanala (pinovanje, odnosno omogućavanje pristupa sadržaju samo uz korišćenje PIN koda), u periodu od 06.00 do 23.00 sata. Godinama televizije iz okruženja (Happy, Pink i Pink M) preko kablovskih operatera emituju tokom cijelog dana “reality” programe u kojima se često promoviše nasilje i govor mržnje. Savjet i direktor AEM-a su ignorisali zakon godinama dok su kablovski operateri emitovali tokom cijelog dana “Parove”, “Zadrugu” i “Farmu"", navodi se u saopštenju Gorana Đurovića, direktora Media centra.

Dodaje da članovi Savjeta AEM i direktor nisu ništa radili na "ispravljanju mnogobrojnih slučajeva kršenja zakonskih akata za čiju su primjenu odgovorni".

"Bez obzira na motive AEM, smatramo da je donošenje i primjena pravila zaštite maloljetnika u sadržajima koji se emituju putem kablovskih operatera dobar korak ka uvođenju reda u oblasti rada elektronskih medija", zaključuje se u saopštenju Media centra.

Bonus video: