Amfilohije: Vartolomej nije nepogrešivi rimski papa

"Mi svi poštujemo carigradskog patrijarha, prvoprestolnu Carigradsku crkvu pravoslavnu. Međutim, to njemu ne daje pravo da može da se ponaša onako kao što je to uradio sa Ukrajinom"
5212 pregleda 9 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Amfilohije, Foto: Boris Pejović

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio da vaseljenski patrijarh Vartolomej nije nepogrešivi rimski papa te da nema pravo da da autokefalnost Ukrajinskoj crkvi.

Amfilohije je to izjavio tokom predavanja u Kulturnom centru Srbije u Parizu, održanom povodom osam vjekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Amfilohije je ocijenio da iskušenje prvenstva postoji u svakoj ljudskoj zajednici gdje postoje ljudi, pa tako i u Crkvi, te da je zbog toga "veoma bitno da Crkva sačuva svoje izvorno ustrojstvo".

On je kazao je da se sve to naročito vidi iz sadašnje crkvene situacije u pravoslavnoj Ukrajini.

"Naš uvaženi patrijarh vaseljenski Vartolomej smatra da njemu pripada pravo da daje autokefalnost Ukrajinskoj crkvi i da poništava odluku od pre trista godina, da bi mogao da primijeni ono što je zamislio. Mi svi poštujemo carigradskog patrijarha, prvoprestolnu Carigradsku crkvu pravoslavnu. Međutim, to njemu ne daje pravo da može da se ponaša onako kao što je to uradio sa Ukrajinom", naglasio je Amfilohije", piše na zvaničnom sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

On je objasnio da je carigradski patrijarh kroz istoriju davao autokefalnost samo na onim mjestima koja su pripadala njemu.

"Slovenski narodi i crkve su bili u orbiti Carigrada, kao države, kao carske vlasti. Te odluke su opstale, priznate su od sabora do naših vremena. I ne samo to, nego i na saboru na Kritu je priznato četrnaest autokefalnih crkava. I samim tim one nisu više u nadležnosti patrijarha carigradskog, jer je sabor onaj koji je to konačno potvrdio", kazao je mitropolit.

Mitropolit je takođe kazao da poštuje patrijarha Vartolomeja, koji je njegov drug iz studentskih dana.

"Ali to ne znači da ćemo podržavati sve njegove odluke. Ipak on nije nepogrešivi rimski papa. I zato, recimo, naša Crkva nije prihvatila to njegovo priznanje autokefalnosti u Ukrajini. Da svi pravoslavni Ukrajinci prihvataju autokefalnost, onda bi to bilo normalno. Ali, ipak većina pravoslavnog naroda Ukrajine pripada kanonskoj Crkvi na čelu sa mitropolitom Onufrijem, koja je vezana za Moskovsku patrijaršiju. To, dakle, nije rješenje, nego samo dublje komplikovanje toga pitanja", istakao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Kazao je da zbog toga "naša Crkva umoljava Carigradsku patrijaršiju da sazove svepravoslavni sabor koji će to pitanje riješiti i da isto to, pored ruske, predlažu i druge pomjesne crkve".

Rekao je da Carigrad ima pravo da saziva vaseljenske sabore i da je sad problem ko će sazvati sabor koji jedini može da riješi to pitanje.

Bonus video: