Pomorci doniraju nedostajuću opremu državnim ustanovama

Predstavnici Unije imali su sastanak sa lučkim kapetanom u Kotoru Brunom Brkanovićem kojeg su kažu, “zatekli radno, u pomaganju šalterskom radniku da smanji broj pomoraca na čekanju”
918 pregleda 0 komentar(a)
Redovi ispred ulaza u Lučku kapetaniju, Foto: Unija pomoraca
Redovi ispred ulaza u Lučku kapetaniju, Foto: Unija pomoraca

Lučka Kapetanija Kotor i Bar su jedna od najvažnijih administrativnih i birokratskih centara za pomorce. Kao takve trebale bi da pružaju kvalitetan i organizovan servis, a svjedoci smo da nije tako, naročito u Kotoru, saopšteno je danas iz Unije pomoraca Crne Gore.

Predstavnici Unije imali su sastanak sa lučkim kapetanom u Kotoru Brunom Brkanovićem kojeg su kažu, “zatekli radno, u pomaganju šalterskom radniku da smanji broj pomoraca na čekanju.”

“To nije rijedak slučaj, i u takvoj ulozi je kapetan Brkanović često. Situaciju pogoršava i bolovanje jednog od zaposlenih, te trenutno lučki kapetan pokriva i tu poziciju, iako je formalno na svom godišnjem odmoru, ali primoran da "uskoči" da bi posao bio završen. Evidentirano je i loše stanje i dotrajalost unutrašnjosti zgrade, što je čudno i neprihvatljivo znajući da ista je jedna od najlikvidnijih preduzeća na teritoriji opštine Kotor, gdje pomorci, vlasnici čamaca, jahti, brodova svakodnevno državi u vidu uplatnica prinesu ogromne svote novca", saopštili su iz Unije pomoraca.

Ističu da je trenutno u Lučkoj kapetaniji Kotor desetak zaposlenih, od kojih je smao jedan šalterski radnik koji je jedini zadužen za sve zainteresovane brojne stranke.

“Kada se ima u vidu podatak da je Lučka kapetanija Kotor izdala i vodi brigu od nekoliko hiljada pomorskih knjižica, te da za svaku od njih treba određeni broj certifikata, kao i njene administrativne obaveze prema brodovima, jahtama, voditeljima čamaca, jasno je da su gužve i zastoji neminovan rezultat", poručuju iz Unije pomoraca dodajući da i tako loše i prenapregnuto stanje kapaciteta u tom organu Ministartva pomorstva i saobraćaja dodatno usložnjavaju periodi kada pre ispitnom komisijom Lučke kapetanije pomorci polažu ispite za klasu, odnosno kada uplovljavaju veliki putnički brodovi pa treba obaviti niz administrativnih formalnosti da bi oni dobili tzv. slobodan saobraćaj.

“Osoba zadužena za pomorce na šalteru, zbog nedostatka radne snage je primorana da zatvori isti, te obiđe brod na vezu ili sidru zbog uručenja dokumenta o slobodnom saobraćaju što može i da traje i do jedan sat po brodu, tj. po 3-4 časa dnevno, u zavisnosti od broja brodova u luci Kotor. Pružanje usluga samo jednog šalterskog radnika u firmi čiji je najveći posao opsluživanje hiljada pomoraca je u najmanju ruku neprihvatljivo. Zarad toga, skoro svakodnevne gužve i redovi koji se ponekad protežu čak i van ustanove su česta pojava. Na pitanje zašto se ne preduzmu određene mjere da se trenutna situacija popravi i vrati u stanje od prije godinu dana, dobili smo obećanje od lučkog kapetana da se radi na tome, te se poboljšanje očekuje brzo zapošljavanjem dodatnog kadra", objašnjavaju iz Unije napominjući da su stoga, u tom strukovnom udruženju pomoraca odlučili da Lučkim kapetanijama u Kotoru i Baru doniraju opremu koja će im pomoći da efikansije odgovore potzrebama pomoraca koji iz administrativnih razloga dolaze u te državne ustanove, pa će Unija pomoraca kapetaniji u Kotoru uskoro donirati najmoderniji kopir-aparat.

“Članovi Upravnog odbora Unije Pomoraca kapetan Nikola Peranović i kapetan Nikola Tučević izrazili su spremnost da pomognu u svim projektima koji će dovesti do boljitka i poboljšanja efikasnosti rada službe Kapetanije.”- zaključuje se u saopštenju uz napomen da se nadaju i brzom riješavanju problema sa nedostatkom kadrova u toj ustanovi.

Bonus video: