Istina oslobađa i društvo i pojedince

“’Vijesti’ su ponosne na Oliveru Lakić i nagradu koju je zaslužila svojom ličnom hrabrošću i rizikom kom se izložila, te cijenom koju je platila da bi zaštitila javni interes”, kazao je glavni urednik “Vijesti” Srdan Kosović
3139 pregleda 5 komentar(a)
Olivera Lakić u društvu Majka Pompea i Melanije Tramp, Foto: Andrew Harnik/AP
Olivera Lakić u društvu Majka Pompea i Melanije Tramp, Foto: Andrew Harnik/AP
Ažurirano: 08.03.2019. 08:33h

Novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić uručena je juče međunarodna prestižna nagrada “Hrabra žena” (International Women of Courage Award), koju dodjeljuje američki Stejt department. Ovo prestižno odlikovanje Lakićevoj je, na jučerašnjoj svečanosti u Stejt departmentu, uručila prva dama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Melanija Tramp.

“Žene koje vidimo danas su simbol hrabrosti. One se bore za ljudska prava u nekim od najopasnijih djelova našeg svijeta i, iako gurnute kroz rodne stereotipe, služile su većem dobru. Ove hrabre žene bore se za bolje živote najugroženijih. One su uzori sljedećim generacijama, a kroz svoj posao ohrabruju žene u cijelom svijetu”, kazala je Tramp.

”Istina oslobađa i društvo i pojedince”

Lakić je jedina novinarka i jedna od dvije Evropljanke koje su nagrađene ove godine. Nagrađene su još i žene iz Irske, Bangladeša, Burme, Džibutija, Egipta, Jordana, Perua, Šri Lanke i Tanzanije.

“Ne znam da li da budem srećna ili tužna što sam dobila jedno ovakvo prestižno priznanje. Žalosno je da u mojoj Crnoj Gori novinar mora da bude hrabar da bi se bavio svojim poslom”, kazala je Lakić juče za “Radio Slobodna Evropa” (RSE). “Mnogo je teških godina iza mene i mnogo je toga teškog što me tek čeka. Uvijek govorim sebi da je onaj ko nepravdu čini nesrećniji od onog koji je trpi. To me tješi svih ovih godina. I ja trpim, borim se koliko mogu i, uprkos svemu, slobodna sam i srećna žena i nezavisna novinarka u pravom smislu te riječi”.

Nagrada “Hrabra žena” Oliveri i ostalim dobitnicama posredno ukazuje i na opasan ambijent u kojem one pokušavaju da profesionalno rade svoj posao.

Olivera Lakić radi u Vijestima od 2002. godine, udata je i ima dvoje djece.

“Moja porodica i moji prijatelji uvijek su uz mene i ponose se sa mnom, ne samo danas kada mi je ukazana ovakva čast. Meni je to najvažnije”, kazala je Lakić.

Napisala je brojne istraživačke tekstove iz oblasti korupcije, organizovanog kriminala, pravosuđa, o problemu pedofilije...

Lakić je zbog svog istraživačkog rada o korupciji i organizovanom kriminalu dva puta napadnuta, jednom pretučena, a drugi put ranjena iz vatrenog oružja dok se vraćala kući s posla, ispred zgrade u kojoj živi. Prijećeno je i njenoj kćerki.

“Činjenica da je ove godine ovo prestižno priznanje dato novinaru možda doprinese da moje kolege i ja, ne samo u Crnoj Gori, ne budemo više targetirani kao neprijatelji svojih država, jer novinari to nijesu i ne mogu da budu. Mi samo nastojimo da istrajno tragamo za istinom, a to nam je dužnost i obaveza. A istina oslobađa i društva i pojedince”, ocijenila je ona.

Smatra da su neprijatelji države svi oni koji ugrožavaju slobodu medija i novinara, na bilo koji način i sa bilo koje pozicije u društvu ili na vlasti.

“I u Crnoj Gori, i ovdje u Americi, i svugdje u svijetu. U demokratskim državama odgovorna vlast nikada ne smije da okrene leđa novinaru ili da ga na bilo koji način ugrozi. Vjerujem da će doći dan kada će institucije moje države biti na mojoj i strani mojih kolega i da ćemo se zajedno boriti za bolje, bezbjednije i pravednije društvo”, rekla je Lakić za RSE.

Hrabre žene su potrebne svijetu, ali i njima podrška svijeta

Američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je ujedno bio i domaćin svečanosti u Stejt departmentu, predstavljajući dobitnice nagrade kazao je da je Lakićeva razotkrila korupciju i organizovani kriminal u Crnoj Gori, ali da je i nakon više napada na nju istrajavala u svom poslu istraživačke novinarke.

“Znam i svi znamo da hrabre žene postoje svugdje. I da su potrebne svugdje”, kazao je Pompeo.

Uz Oliveru Lakić, među hrabrim ženama svijeta našle su se i pravnica i borkinja za ljudska prava Rohindža populacije Razia Sultana iz Bangladeša, mirovna aktivistkinja i borkinja za prava manjinskih zajednica u Burmi Nav K’njav Pav, policajka Mumina Husein Darar iz Džibutija koja se bavi borbom protiv terorizma, humanitarna radnica Mama Magi iz Egipta koja je posvećena radu sa djecom i porodicama u slamovima, pukovnik Kalida Kalaf Hana al-Tval iz Jordana, koja se godinama bavi izbjegličkim pitanjem u toj zemlji, misionarka Orla Trisi iz Irske koja je posvećena obrazovanju djevojčica i djevojaka u Južnom Sudanu, te nacionalna koordinatorka za tužioce iz oblasti zaštite životne sredine u Peruu Flor de Marija Vega Zapata, Marini de Livera iz Šri Lanke, osnivačica nevladine organizacije “Sestre u zakonu” koja se bori za prava žena i djece žrtava kriminala i tanzanijska aktivistkinja za ljudska prava Ana Alojs Henga.

Burmanka Nav K’njav Pav, koja je govorila u ime dobitnica nagrade “Hrabra žena”, tvrdi da ima mnogo hrabrih žena koje su potrebne svijetu, ali i da je i njima potrebna podrška cijelog svijeta. Svoje izlaganje završila je citirajući stihove indijske pjesnikinje Rupi Kaur:

“...Stojim na žrtvama miliona žena prije mene misleći šta mogu učiniti da uvećam ovu planinu kako bi žene poslije mene mogle vidjeti još dalje...”

Kosović: Žalosno što država nije nagradila Lakić

Glavni urednik “Vijesti” Srdan Kosović kazao je da je nagrada Lakićevoj “satisfakcija za čitavu redakciju”.

“’Vijesti’ su ponosne na Oliveru Lakić i nagradu koju je zaslužila svojom ličnom hrabrošću i rizikom kom se izložila, te cijenom koju je platila da bi zaštitila javni interes. Velika je satisfakcija za čitavu redakciju što je sa takve adrese prepoznat napor naše novinarke i to je podsticaj da i dalje radimo u tom pravcu u nadi da će to jednog dana rezultirati promjenom nabolje – i da će novinari moći bezbjedno da obavljaju svoj posao”, ocijenio je Kosović.

On smatra da je žalosno što kvalitete i žrtvu Lakićeve nije prepoznala i država Crna Gora.

“Sa druge strane, žalosno je što se zvanična Crna Gora nije sjetila da nagradi Lakić, i ne samo to, već ni dan-danas nisu rasvijetljeni do kraja slučajevi brojnih napada na novinarku, pa ni na taj osnovni način nije joj pomognuto da nastavi da se bavi svojim poslom. Nisu se bavili ni rezultatima njenog istraživačkog rada i rasvjetljavanja kriminala o kom je Olivera napisala. Taj napor su prepoznale druge adrese i to govori o medijskom ambijentu u u Crnoj Gori, o medijskim slobodama u Crnoj Gori, naporima vlasti da to unaprijede i na kraju rezultatima koji su poražavajući za zemlju koja je članica NATO i želi da bude dio Evropske unije”.

Nagradu čestitao i Orav

Nagradu “Hrabra žena” Oliveri Lakić juče je čestitao šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

Čestitke je juče uputila i Liberalna partija, istakavši da je ovakva nagrada priznanje za novinarku Lakić i za crnogorsko novinarstvo, koje dokazuje da ima profesionalni kapacitet na svjetskom novou. Isto su dan ranije učinili Socijaldemokratska partija i Građanski pokret URA.

Lakićevoj je, takođe, čestitala i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, koja ju je i predložila za nagradu. Svaka od ambasada SAD u svijetu ima pravo da predloži jednu kandidatkinju za nagradu.

Nagradu je 2007. godine na Međunarodni dan žena uspostavila tadašnja državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs, a do danas je Stejt department nagradio više od 120 žena iz preko 65 zemalja svijeta.

Sve nagrađene zagovarale su zaštitu ljudskih prava, promovisale unapređenje položaja žena i poticale mir i transparentnost vlasti širom svijeta.

Bonus video: