Bošković u Kolašinu: Poligon neće ugoziti ni Sinjavinu, ni stočare

2008 pregleda 4 komentar(a)
Ministar danas u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Ministar danas u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 08.03.2019. 15:17h

Svi koji su vezani za planinu Sinjavinu i svi koji koriste puteve ka toj planini imaće koristi od izgradnje poligona Vojske Crne Gore. To je kazao ministar odbrane Predrag Bošković, prilikom daašnje radne posjete Kolašinu. Prema njegovim riječima, otvaranje poligona na Sinjavini „ nije samo dobro za Vojsku Crne Gore, već i za opštinu“.

„Tako će stijena koja će biti podignuta na poligonu, istovremeno biti i novi turistički sadržaj za ljubitelje planinarenja i alpinizma. Značajno će se povećati i kvalitete putne mreže", kazao je Bošković nakon sastanka sa predsjednikom Opštine Milosavom Batom Bulatovićem.

Ministara je rekao da je na sastanku dogovarano šta to Vojska može da uradi za građane Kolašina i kako da pomognelokalnim inicijativama i projektima. Tema razgovora bila je i rekonstrukcija kasarne „Đuro Drašković“, kojom bi se stvorili uslovi za dobrovoljno služenje vojnog roka u tom objektu.

„Cllj nam je da dobrovoljno služenje vojnog roka širimi i na ostale opštine u Crnoj Gori, da to ne bude samo Danilovgrad .Imamo namjeru da broj polaznika dobrovoljnog služenja vojnog roka, značajno povećamo s obzirom na interesovanje koje je bilo za prvu klasu dobrovoljaca.Takođe, razgovarali smo o pomoći inžinjerijske čete Vojske u proboju i rekonstrukciji većeg broja puteva u ruralnom dijelu kolašinske opštine“, obećao je ministar.

Bulatović je rekao da očekuje od Vojske pomoć u projektima putne infrastrukture. On je rekao da ga je Bošković „još jednom uvjerio da će poligon na Sinjavini biti u funkciji boljeg života i na planini i njenoj okolini.“

„Objasnićemo to ljudima koji su mislili drugačije i koji u tome što se radi vide opasnost za životnu sredinu.Vojska će urediti puteve, boravak na Sinjavini će biti ugodniji, dobri domaćini će imati podršku a planinarska stijena će biti dopuna turističkoj ponudi“, očekuje predsjednik Opštine Kolašin.

Bošković je naglasio da su predsjednici opština Kolašin i Mojkovac prepoznali značaj otvaranja poligona Sinjajevina, ne samo za Vojsku Crne Gore, nego i za građane tih opština.

Ministar je istakao i prilagođavanje prvog objekta, stijene koja će se koristiti za Planinsku jedinicu Vojske u Kolašinu, koja neće biti samo za potrebe VCG, već će predstavljati i turistički potencijal i novi turistički sadržaj za opštine Kolašin i Mojkovac.

Predsjednicima opština ministar Bošković predstavio je i mogućnosti VCG, koja će od sredine ove godine, u saradnji sa Kliničkim centrom CG, sa tri nova miltifunkcionalna helikoptera biti u mogućnosti da realizuje brze medicinske evakuacije za ugrožene u vanrednim situacijama ili incidentima.

Ministar je juče obišao i Mojkovac, gdje se sastao sa predsjednikom Opštine Mojkovac Rankom Mišnićem.

“Interes opštine Mojkovac kroz saradnju sa Vojskom Crne Gore je da poboljšamo infrastrukturu na području opštine, kao što je učinjeno i tokom prošle godine uz pomoć Inžinjerijske čete VCG. Kada je u pitanju Sinjajevina, u opštini Mojkovac ne vidimo ništa sporno", poručio predsjednik Opštine, stoji u saopštenju Ministarstva.

Bonus video: