Opet fali lijek protiv karcinoma

Pacijenti se žale na nestašicu “Paklitaksela”, ali i “Xanaxa” i “Galitifena”
2221 pregleda 4 komentar(a)
Nestašica citostatika od početka mjeseca, Foto: Shutterstock
Nestašica citostatika od početka mjeseca, Foto: Shutterstock

Klinički centar (KC) ostao je bez lijeka “Paklitaksel”, koji se koristi za liječenje kancera dojke.

Pacijenti su “Vijestima” kazali da je prekjuče i juče odložena hemioterapija zbog nedostatka ovog citostatika. Oni su apelovali na nadležne da obavijeste pacijente kada su zalihe pri kraju ili da ih upute u druge zdravstvene centre.

Iz “Montefarma”, koji je zadužen za snabdijevanje zdravstvenih ustanova ljekovima, kazali su da će “Paklitaksel” da bude isporučen 12. marta.

“Lijek Paklitacsel (Taksol) je bio dostupan pacijentima u kontinuitetu od 1. januara do utorka, 5. marta. Nove količine je trebalo da budu isporučene od 6. do 8. marta, ali zbog problema dobavljača sa transportom lijek će biti isporučen u utorak, 12. marta”, piše u odgovoru “Montefarma”.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da je pacijentima odložena hemioterapija zbog nestašice citostatika 5-fluorouracil (5FU), koji se koristi za liječenje pacijenata oboljelih od raka želuca i debelog crijeva.

Pojedini pacijenti nijesu mogli da prime terapiju treći dan zaredom, a lijek je isporučen u KC početkom ove sedmice.

U apotekama, prema tvrdnjama pacijenata, nema lijeka “Xanax” koji se koristi protiv aksioznosti i depresije, ali ni sirupa “Galitifen” protiv alergije.

Iz “Montefarma” nijesu odgovorili koji je razlog nestašice tableta “Xanax”, koji se nalazi na Doplatnoj listi ljekova, kada očekuju isporuku i koje paralele tog lijeka su građanima na raspolaganju.

Iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) “Vijestima” su kazali da za oba lijeka imaju potrebne dozvole za uvoz, odnosno stavljanje lijeka u promet.

Odgovorili su da je za lijek “Xanax” dozvola izdata u oktobru 2018. godine i da je uvoz bio u novembru, te da nakon toga od nosioca dozvole za lijek nijesu dobili obavještenje da je lijek deficitaran, niti je predloženo povlačenje iz prometa.

“Lijek ‘Galitifen’ ima dozvolu za stavljanje lijeka u promet. Nakon dobijanja dozvole Agencija nije obaviještena od strane nosioca dozvole da je ovaj lijek deficitiran, niti je bilo predloženo povlačenje iz prometa ovog lijeka”, kazali su iz CALIMS-a.

Bonus video: