Posao dobila na riječ bivšeg predsjednika Opštine Bar

Ovakva praksa zapošljavanja nije poznata u zakonodavstvu razvijenih zemalja Evrope i svijeta, pogotovo ako se uzme u obzir da je UO Kulturnog centra detalje njenog angažmana saznao tek godinu kasnije
23214 pregleda 132 komentar(a)
Dok je u Baru, radna knjižica je čeka u MVP, Foto: Luka Zeković
Dok je u Baru, radna knjižica je čeka u MVP, Foto: Luka Zeković

Honorarni saradnik barskog Kulturnog centra Ksenija Popović Ivanišević zastupa interese radnika u Upravnom odboru te ustanove, a izabrana je i za predsjednicu tog tijela.

Popović Ivanišević je na četvorogodišnji period honorarno angažovana i kao direktor Barskog ljetopisa, koji je jedan od programa Kulturnog centra, iako u Pravilniku o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji te kulturne ustanove ovo radno mjesto ne postoji.

Za honorarni angažman plaćena je 1.000 eura mjesečno (12.000 godišnje), dok za predsjedavanje UO Kulturnog centra od novembra 2018. zarađuje dodatnih 100.

Ovakva praksa zapošljavanja nije poznata u zakonodavstvu razvijenih zemalja Evrope i svijeta, pogotovo ako se uzme u obzir da je UO Kulturnog centra detalje njenog angažmana saznao tek godinu kasnije.

Popović Ivanišević je pažnju šire javnosti nedavno privukla komentarima na sječu čempresa u dvorištvu barske Gimnazije, gdje je bila planirana izgradnja vrtića. Tada je kazala da ih je “odavno trebalo posjeći”.

Zaposlena 2016, UO za detalje ugovora saznao godinu kasnije

Iako je UO te barske kulturne ustanove od 2016. više puta potencirao pitanje njenog angažmana, odgovor su dobili tek u oktobru 2017. Prema dokumentaciji koju su “Vijesti” dobile, Popović Ivanišević je angažovana u septembru 2016. i to na inicijativu i poziv tadašnjeg predsjednika Opštine Zorana Srzentića (DPS).

“Direktorka Ljetopisa potencirala je da je za ovaj posao pozvana lično od gradonačlnika dr Srzentića, koji joj je ponudio da bude direktor četiri godine... Njen angažman je posljedica dogovora koji je imala sa gradonačelnkom i direktorom Kulutnog centra (Ćazim Nikezić)”, stoji u zapisniku sa sjednice UO Kulturnog centra iz oktobra 2017.

Srzentić

U istom zapisniku konstatovano je da članovima UO tada prvi put dostavljen na uvid ugovor o angažmanu Popović Ivanišević.

Nikezić je, pokazuje dokumentacija, na toj sjednici UO još tvrdio da “nije siguran” da li je uopšte imao obavezu da UO upozna sa sadržajem ugovora...

To znači da je UO tek godinu kasnije saznao da je Popović Ivanišević dogovorila angažman vrijedan 12.000 godišnje, “uz mogućnost povećanja zarade ili dodjele bonusa”.

Tvrdi da nije u sukobu interesa

Statut Kulturnog centra Popović Ivanišević omogućava da, kao predsjednica UO, usvaja izvještaje o poslovanju, odnosno da praktično sama sebi bude nadzorni organ. Ona, međutim, ne smatra da je u sukobu interesa.

“Kada je Odbor za izbor i imenovanja Skupštine opštine donio odluku da me predloži na mjesto presjednice UO Kulturnog centra, tražila sam da se prethodno pravno ispita mogućnost konflikta interesa, zbog činjenice da sam honorarno angažovana kao direktorka Barskog ljetopisa. Mogućnost konflikta interesa je odbačena jer je Ljetopis samo jedna od nekoliko manifestacija i stotina aktivnosti KC, koji svakako ima svog direktora i svoje službe, a oni vrše direktni nadzor nad svakim aktom i finansijskom transakcijom festivala. Pritom, UO je kolektivni organ koji broji pet članova, što znači da je moj glas jedan od pet u tom tijelu, a na svim sjednicama su prisutni direktor i sekretar preduzeća, što dodatno obesmišljava svaku tezu o mogućnosti zloupotreba s moje strane”, kazala je ona.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li i na koji način Popović Ivanišević krši zakon i da li je u sukobu interesa.

Budžet rapidno rastao, Nikezić kaže da su njene zasluge

Prema ugovoru koji je 2016. potpisala sa Kulturnim centrom Bar, Popović Ivanišević kao direktor Barskog ljetopisa samostalno može da raspolaže finansijskim sredstvima koja su obezbijeđena za program festivala.

A finansije Barskog ljetopisa su, od njenog imenovanja za direktoricu te manifestacije, iz godine u godinu samo uvećavana. I direktor KC Ćazim Nikezić je, kako se navodi u zapisniku sa sjednice UO iz oktobra 2017, rekao da su zbog njenog angažovanja te godine od Opštine dobili 50.000 eura nego godinu ranije.

Prema izvještaju KC Bar za 2017, Opština je za Barski ljetopis 2016. opredijelila oko 33 hiljade eura, dok je godinu kasnije za Ljetopis opredijeljeno skoro pet puta više - 157 hiljada.

Budžetom barske Opštine za ovu godinu, za Barski ljetopis je opredijeljeno 280 hiljada eura, što je više nego polovina budžeta Kulturnog centra (470 hiljada).

Angažman Ksenije Popović Ivanišević u barskom Kulturnom centru od prvog dana je, osim ranijeg sastava UO, dovodila i barska opozicija.

Mjesto u Ministarstvu vanjskih poslova je čeka

U vrijeme kada je prihvatila poziv da bude direktorica Barskog ljetopisa, Popović Ivanišević je bila stalno zaposlena u Ministarstvu vanjskih poslova, gdje je i tada i danas zaposlen i njen suprug Ivan Ivanišević. Ona je “Vijestima” kazala da njen radni odnos u MVP formalno nije prestao.

“Moj radni odnos u Ministarstvu vanjskih poslova formalno nije prestao, ali mi je utvrđeno mirovanje prava iz rada, što znači da ne ostvarujem zaradu niti bilo kakvu novčanu nadoknadu od te institucije”, kazala je ona.

Pozvala se i na Zakon o radu, navodeći da on “daje pravo osobi u mirovanju da honorarno radi gdje god poželi”. Tako nešto, međutim, ne postoji u zakonu...

Mirovanje prava iz radnog odnosa moguće je ako zaposleni odustvuje zbog upućivanja na rad u inostranstvo “u okviru međunarodno-tehničke ili kulturno-prosvjetne saradnje, u diplomatska, konzularna i druga predstavništva, kao i na stručno usavršavanje ili obrazovanje”. Mirovanje prava iz rada moguće je i ako je zaposleni imenovan na državnu funkciju, ako izdržava kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci...

Disklejmer

Bonus video: