Ktitorske mošti prenesene u manastir svetog Pantejelmona u Samogradu

Povodom prenosa moštiju episkop budimljansko-nikšićki Joanikije jutors je u tom manastiru služio svetu Arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje velikog broja sveštenika i monaha te eparhije i Mitropolije Crngorsko- primorske
772 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Smaogradu, Foto: Jadranka Ćetković
Danas u Smaogradu, Foto: Jadranka Ćetković

Ktitorske mošti otkrivene nedavno kod zidina manastira Usekovanja glave Jovana Krstitelja u Samogradu kod Bijelog Polja, izložene su u susjednom manastiru svetog Pantelejmona.

Povodom prenosa moštiju episkop budimljansko-nikšićki Joanikije jutors je u tom manastiru služio svetu Arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje velikog broja sveštenika i monaha te eparhije i Mitropolije Crngorsko- primorske.

Tokom služenja vladika je u čin monaha postrigao iskušenika Mihaila Ćeranića, koji je dobio ime Pantelejmon.

Vladika je podsjetio na današnji veliki praznik Prvo i Drugo Obretenje glave svetog Jovana Krstitelja, o kojem su, kako za vrijeme njegovog života ali i poslije mučeničke smrti mnogi mislili da je Hristos.

“I još kada danas proslavljamo Prvo i Drugo obretenje glave svetog Jovana vidimo da je njegova glava više puta izranjala iz dubine zemlje i time zapravo svjedočila Vasrkrsenje Hristovo, jer je njegova glava poslije posječenja bila sahranjena na jednom, a tijelo na drugom mjestu, dalje od tijela. Jer, zločinci su se i tada bojali da će se, ako ih zajedno sahrane, glava i tijelo spojiti i da će sveti Jovan opet oživjeti, pa su njegovu glavu sklanjali na nedolična mjesta”, kazao je vladika Joanikije.

On je istakao da je glava svetog Jovana više puta izranjala iz zemlje, otkrivajući božjim promislom da je to zaista njegova glava.

Licemjerje Zapada je stvorilo teroriste

Podsjećajući na priče da se glava svetog Jovana danas krije u nekoj džamiji u Damasku, vladika Joanikije je kazao da i to nije bez nekog naročitog božjeg promisla i da to što se nalazi u Siriji može značiti mnogo.

“Jedan sveštenik iz Antiohisjke patrijaršije, gdje je danas najveće stradanje, ispričao mi je da rođeni Muslimani Sirijci nijesu tako zločesti kao što se nama čini i da sa tim tradicionalnim Muslimanima nemaju nikakvih problema i da niko od njih nije otišao u teroriste.

“Nego su otišli oni koji su vaspitavani na Zapadu izmanipulisani od strane zapada, fantizovani, istrumentnalizovani i zloupotrebljeni da rade za veliku imperiju. I to narod u Siriji osjeća i zna. To licemjerstrvo danjašnjeg svijeta je prevršilo svaku mjeru”, kazao je vladika Joanikije.

Bonus video: