Ekološke NVO": Taru će zatrpati građevinskim otpadom

Utvrdili su niz nepravilnosti i nelogičnosti na terenu, koje su omogućili kontroverzni dokumenti koji su usvojeni od strane nadležnih institucija
203 pregleda 0 komentar(a)
Tara, Foto: NVO Ozon
Tara, Foto: NVO Ozon
Ažurirano: 23.09.2019. 08:10h

Obale rijeke Tare i neposredna okolina, na trasi autoputa prioritetne dionice Smokovac – Mateševo, ugrožene su ogromnim količinama različitih vrsta građevinskog otpada, koje izvođači radova deponuju ne poštujući mjere propisane Zakonom o upravljanju otpadom, upozorili su ekološke nevladine organizacije (NVO).

Ekološke NVO Ozon, Breznica i Centar za razvoj Durmitora terenskim obilaskom u okviru građanskog monitoringa uticaja tog projekta na životnu sredinu koji se realizuje u saradnji sa NVO MANS, kako je saopšteno, utvrdile su niz nepravilnosti i nelogičnosti na terenu, koje su omogućili kontroverzni dokumenti koji su usvojeni od strane nadležnih institucija.

„Apsurdno je da privremene lokacije za deponovanje neopasnog građevinskog otpada nijesu ograđene kako bi se spriječilo prisustvo neovlašćenih lica i nekontrolisano odlaganje različitih vrsta otpada, da nema čuvarsku službu već da su prisutni strani državljani bez ikakvih službenih legitimacija i nesposobni za komunikaciju sa zainteresovanom javnošću“, rekli su iz Ozona.

Kako su kazali, nema ni vage za mjerenje količina i ostalih uslova kojima se smanjuje prostor za dodatno ugrožavanje životne sredine.

U Ozonu smatraju da je posebno važno građane Crne Gore upoznati sa planovima regulacije i remedijacije rijeke Tare, kojim je omogućeno deponovanje ogromnih količina iskopa zemljišta na njenim obalama.

„Potpuno je izvjesno da se izvođači spremaju da, nakon završetka radova, građevinski otpad sa područja u blizini Tare, koji su okarakterisali kao neopasni, sruče u rijeku i zatrpaju iskopanim zemljištem i to prikažu kao nešto čime se sanira prošireno i devastirano korito jednog od najprepoznatljivijih prirodnih simbola ekološke države“, naveli su u saopštenju.

Da se neopasni građevinski otpad koristi za uklanjanje dokaza o devastaciji životne sredine, dodaju iz Ozona, primjer je i slučaj posječene višedecenijske šume Pančićeve omorike, na Pajkovom viru u neposrednoj blizini tunela "Zecka“ i "Pajkov vir“, koja je bespotrebno uklonjenja.

"Na taj način obesmišljavaju se sve mjere zaštite životne sredine navedene u elaboratima procjene uticaja na životnu sredinu i planova upravljanja otpadom urađenih za potrebe autoputa, kao i Deklaracija o zaštiti rijeke Tare“, rekli su iz Ozona.

Ekološke NVO su pozvali poslanike crnogorskog parlamenta da obiđu teren, suoče se sa „apokaliptičnim scenama i preuzmu odgovornost za degradaciju nasleđa koje su im u vidu tog dokumenta ostavile koleginice i kolege iz saziva iz 1991. godine, koji ga je jednoglasno usvojio“.

O nepravilnostima je, kako se navodi, obaviještena i Uprava za inspekcijske poslove, kojoj je predložen i zajednički terenski obilazak problematičnih lokacija i zatraženo da se inspekcijskim nadzorom utvrdi činjenično stanje i nalože adekvatne mjere za sprječevanje dalje i sanaciju učinjene ekološke štete.

Galerija

Bonus video: