Podgoričanin tvrdi da im ne daju invalidninu, uprkos presudama

Nedžad Emini se žalio ministrima rada i pravde, zbog postupanja Centra za socijalni rad
1295 pregleda 0 komentar(a)
Podgorički Centar za socijalni rad, Foto: Luka Zeković
Podgorički Centar za socijalni rad, Foto: Luka Zeković

Podgoričanin Nedžad Emini tvrdi da Centar za socijalni rad, uprkos dvijema presudama Upravnog suda, ne želi da odobri ličnu invalidninu njegovom sinu koji ima teški invaliditet.

Emini je “Vijestima” kazao da se zbog postupanja Centra žalio ministru rada i socijalnog staranja Kemalu Purišiću i ministru pravde Zoranu Pažinu, tvrdeći da je njegova porodica diskriminisana i da će zbog nepravde biti prinuđeni da zatraže azil i napuste zemlju.

Iz podgoričkog Centra za socijalni rad, na čijem je čelu Ana Stijepović, odgovorili su “Vijestima” da u ovakvim situacijama odlučuju na osnovu nalaza, ocjene i mišljenja socijalno-ljekarske komisije. Kazali su da ne mogu dati informacije o konkretnim slučajevima, shodno Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Upravni sud je još 15. marta prošle godine usvojio tužbu Eminija, ocijenivši da je Centar za socijalni rad počinio bitnu povredu pravila postupka i da se ne može konstatovati da je činjenično stanje potpuno i pravilno utvrđeno.

U presudi, u koju su “Vijesti” imale uvid, ističe se da nalazi i mišljenja ljekarsko-socijalnih komisija, citiranje propisa i konstatacija da tužilac nema pravo na ličnu invalidninu nijesu bili dovoljni za pravilno rješavanje ovog slučaja:

“... Posebno što nalazi i mišljenja komisija ne sadrže jasan i potpun prikaz zdravstvenog stanja tužitelja...”.

U presudi se navodi da Centar nije odgovorio na navode žalbe da kod tužitelja postoji teški invaliditet. Piše i da nalaz prvostepene socijalno-ljekarske komisije nijesu potpisali svi članovi.

Centar za socijalni rad ni nakon toga nije postupio po presudi Upravnog suda. Osamnaestogodišnjak je ponovo odbijen, jer je rješenje donijeto na osnovu nalaza dvije socijalno-ljekarske komisije iz juna i jula prošle godine.

Upravni sud je u decembru prošle godine ponovo usvojio tužbu Eminija. Sudsko vijeće, na čijem čelu je Vojin Lazović, nije prihvatilo nalaze komisija kao valjane dokaze za rješavanje pitanja lične invalidnine, jer ne sadrže jasan i potpun prikaz Eminijevog zdravstvenog stanja. Upravni sud utvrdio je da je Centar prekršio Zakon o upravnom postupku.

Ministarstvo rada i socijalnog stanja 10. januara poništilo je rješenje Centra, istakavši da će u ponovnom postupku postupiti po primjedbama suda. Nedžad Emini ispričao je “Vijestima” da mu je u Centru navodno usmeno rečeno da će rješenje ponovo biti negativno. Istakao je da je njegovom djetetu ugroženo zdravlje.

Emini je ranije dostavio medicinsku dokumentaciju njegovog sina, koja pokazuje da ima 90 odsto invaliditeta i da nije sposoban za samostalan rad i brigu.

U Centru tvrde da je do komisije

“Kada je u postupku za ostvarivanje prava na materijalno obezbjeđenje, dodatka za njegu i pomoć, lične invalidnine i naknade zarade za rad sa polovinom punog radnog vremena potrebno utvrđivanje smetnji u razvoju, nesposobnosti za rad, odnosno invalidnosti, Centar za socijalni rad utvrđuje te činjenice na osnovu nalaza, ocjene i mišljenja socijalno-ljekarske komisije”, piše u odgovoru Centra za socijalni rad

Bonus video: