Film o Solani biće prikazan u Njujorku

Film "Solana, u mreži privatnih interesa", govori o tome kako visoka korupcija ekonomski uništava živote i razara prirodu
68 pregleda 4 komentar(a)
Solana Bajo Sekulić, Foto: Savo Prelević
Solana Bajo Sekulić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.03.2018. 09:37h

U utorak će na Harimanovom institutu Univerzitetu Kolumbia u Njujorku biti prikazan dokumentarni film "Solana, u mreži privatnih interesa."

Dokumentarac u produkciji Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore i TV Vijesti koji je prikazan prije nekoliko mjeseci u Crnoj Gori, govori o propasti ulcinjske Solane koja je gotovo uvijek bila jedna od najznačajnijih preduzeća na jugu Jadrana, od koje su živjele generacije.

Solana je na daleko poznata po svom biodiverziteu. Kompleks od oko 15 kvadratnih kilometara jedno je od najznačajnijih evropskih staništa pojedinih vrsta ptica.

Već nekoliko godina, nakon naopake privatizacije i stečaja, u Ulcinju se ne proizvodi so, što ugrožava privredu tog grada, ali i opstanak ptica, od kojih su najpoznatiji i najatraktivniji flamingosi, čiji se broj dramatično smanjuje iz godine u godinu.

Film Solana, u mreži privatnih interesa, govori o tome kako visoka korupcija ekonosmki uništava živote i razara prirodu, kako iza propasti Solane stoji namjera da se čarobni komleks uz more betonira i pretvori u građevinsko zemljište, kako iza te namjere stoje najmoćniji klanovi u zemlji, povezani sa višestrukim premijerom i predsjedničkim kandidatom Milom Đukanovicem, bankom njegovog brata i privatizacionim ortacima.

Autorke film čija međunarodna produkcija počinje na jednom od najuglednijih svjetskih univerziteta - njujorškoj Kolumbiji, su Milena Perović Korać i Milka Tadić Mijović, a reditelj je Srđan Stanojević.

Nakon produkcije na Harimanovom institutu biće organizovana disksija o Solani i prilikama u Crnoj Gori, o čemu će govoriti Tadić Mijović.

Bonus video: