Opština Herceg Novi tvrdi da Osnvni sud vrši pritisak na njih

“Opština je osigurala da u ovom postupku svi budu tretirani jednako, jer nije bila prihvatljiva Odluka kojom je jedan čovjek bez osnove privilegovan u odnosu na ostale državne službenike i namještenike, koji ostaju da žive i rade u Herceg Novom"
892 pregleda 1 komentar(a)
Opstina Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Opstina Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić

Iz Opštine Herceg Novi tvrde da Osnovni sud vrši pritisak na njihov rad.

"Nakon što se u julu 2017. godine desio presedan kada je ovaj sud rješenjem zabranio Skupštini opštine Herceg Novi da izvrši izmjenu Odluke o učešću Opštine Herceg Novi u rješavanju stambenih pitanja državnih službenika i namještenika, čime se sudska vlast uplela u Ustavom i zakonom garantovane nadležnosti lokalne samouprave, pritisak se nastavlja novom presudom sudije Tanje Vidić kojom se djelimično usvaja zahtjev bivšeg načelnika Centra bezbjednosti Herceg Novi Petra Ognjenovića", navodi se u saopštenju Opštine Herceg Novi.

Objašnavaju da je presudom Osnovnog suda u Herceg Novom djelimično usvojen tužbeni zahtjev Petra Ognjenovića, bivšeg načelnika Centra bezbjednosti Herceg Novi, kojim se obavezuje Opština Herceg Novi da iz osnova naknade štete zbog neizvršenja odluke SO Herceg Novi od 26.09.2016. godine isplati tužiocu iznos od 133.300,40 eura sa zakonskom zateznom kamatom od dana presuđenja pa do isplate, kao i troškove parničnog postupka u iznosu od 1.691,39 eura.

"“Sud zanemaruje činjenicu da je Odluka na osnovu koje Petru Ognjenoviću dosuđuje naknadu štete izmijenjena na sjednici održanoj 11.08.2017.godine i izbrisan je stav 2 član 3 na koji se poziva Petar Ognjenović, tako da važeća Odluka ne sadrži pravni osnov po kome bi Opština mogla biti obavezana da mu nadoknadi štetu koju on potražuje u visini tržišne vrijednosti stana od 136 m2”, ističe se u saopštenju.

Ranije je Petar Ognjenović podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti člana 2 stav 3 Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o učešću Opštine Herceg Novi u rješavanju stambenog pitanja državnih službenika i namještenika. Njegovu inicijativu je Ustavni sud Crne Gore odbacio.

"Rješenje Ustavnog suda upućuje na jasan zaključak da je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o učešću Opštine Herceg Novi u rješavanju stambenog pitanja državnih službenika i namještenika zakonita i ustavna, pa je skandalozna odluka Osnovnog suda u Herceg Novom da se po nevažećoj odluci dosudi Petru Ognjenoviću naknada štete“.

“Posebno zabrinjava to što je Osnovni sud u Herceg Novom ovakvu odluku donio ne želeći da uvaži dokazne predloge od strane Opštine, niti da sasluša svjedoke koji su učestvovali u izradi i donošenju Odluke o učešću Opštine Herceg Novi u rješavanju stambenih pitanja državnih službenika i namještenika i izmjenama i dopunama iste. Opština Herceg Novi će uložiti žalbu na pomenutu presudu, kako bi zaštitila svoja prava i spriječila ovu opstrukciju rada od strane sudija Osnovnog suda u Herceg Novom”, poručuju iz Opštine.

Tvrde I da važeča Odluka o učešću Opštine Herceg Novi u rješavanju stambenog pitanja državnih službenika i namještenika “ne obavezuje Opštinu Herceg Novi na bilo kakvo činjenje Petru Ognjenoviću, kao i da Ognjenoviću nije pričinjena šteta, tačnije ni u kom dijelu nije umanjena njegova imovina niti je bio izložen nekim troškovima”.

Podsjećaju da je Opština je osigurala da izmjenama i dopunama Odluka o učešću u rješavanju stambenih pitanja državnih službenika i namještenika bude ispravljena greška iz prethodnog perioda - broj stanova je sa prvobitno planiranih 44 uvećan , za četiri i riješeno je stambeno pitanje 48 porodica.

“Opština je osigurala da u ovom postupku svi budu tretirani jednako, jer nije bila prihvatljiva Odluka kojom je jedan čovjek bez osnove privilegovan u odnosu na ostale državne službenike i namještenike, koji ostaju da žive i rade u Herceg Novom. Tako je Centru bezbjednosti Herceg Novi umjesto 10 opredijeljeno 11 stanova, pa je Ognjenović imao mogućnost da učestvuje i eventualno kupi stan po istim, povoljnim uslovima kao i drugi službenici”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: