Rezultati Instituta precizni i objektivni

Podgorički Institut prvi i jedini u regionu koji je počeo da primjenjuje standard SO/EIC 17025
754 pregleda 0 komentar(a)
Vujačić u Laboratoriji za spektometriju, Foto: Savo Prelević
Vujačić u Laboratoriji za spektometriju, Foto: Savo Prelević

Rezultati laboratorija Instituta za javno zdravlje (IJZ) pouzdani su i nepristrasni, jer se od početka godine primjenjuje standard SO/EIC 17025. Tako je podgorički Institut postao prvi i jedini u regionu koji je počeo da primjenjuje ovaj standard.

To se desilo u januaru, 11 godina nakon prve akreditacije laboratorija IJZ. Iz te ustanove kažu da rezultati koji se danas rade u međunarodnim ispitivanjima pokazuju najviši stepen tačnosti i da se laboratorije svrstavaju u red pouzdanih.

Direktorica Centra za zdravstvenu ekologiju Dijana Đurović i rukovodilac sistema menadžmenta kvalitetom Sandra Jančić objasnile su da opšti zahtjevi za kompetentnost laboratorija za ispitivanje, na osnovu novog standarda, obuhvataju zdravstveni nadzor nad proizvodnjom i prometom namirnica i predmeta opšte upotrebe, program očuvanja i unapređenja životne sredine, kontrolu higijenske ispravnosti vode za piće, faktore rizika po zdravlje stanovništva od nezaraznih bolesti, unapređenje ishrane i higijenskih uslova u predškolskim ustanovama...

„Vijesti“ su prošlog mjeseca, pošto je Akredaciono tijelo Crne Gore nadzorom potvrdio kompetentnost laboratorija u skladu sa novim standardom, obišle laboratorije IJZ.

Na Odjeljenju za sanitarnu hemiju i ekotoksikologiju Centra za zdravstvenu ekologiju postoji pet laboratorija.

Diplomirani biohemičar, Miljana Pavlović iz Laboratorije za tečnu hromatografiju kazala je „Vijestima“ da rade analize mikotoksina, aditiva, šećera u hrani, vitamina u dodacima ishrani, kao i analize kozmetičkih preparata na konvervanse ili parabene. U toj laboratoriji, rade se i analize mlijeka na aflatoksine. Riječ je o krajnjem produktu koji nastaje kada se ubuđa kukuruz, kojim se kasnije hrane životinje i izlučivanjem kroz mlijeko dospijeva do čovjeka.

U Laboratoriji za gasnu hromatografiju, između ostalog, rade se analize pesticida u hrani i vodi, određivanje ftalata u igračkama, nikotina u cigaretama, kao i sastava masnih kiselina u biljnim uljima... Ivana Milašević iz te laboratorije kazala je da dnevno imaju u prosjeku između 10 i 15 uzoraka...

Aleksandar Vujačić, magistar hemijskih nauka, u laboratoriji za metale ispituje se prisustvo elemenata u tragovima, vrlo male koncentracije, koji utiču na ljudsko zdravlje. To su, pojašnjava Vujačić, otrovi prvog reda – olovo, arsen, živa... „Pored toga radimo i određivanje ostalih elemenata koji se mogu naći u namirnicama, predmetima opšte upotrebe i vodi za piće, podzemnim i površinskim i mineralnim vodama. Ti elementi su manje opasni po ljudsko zdravlje i mogu se naći kao makro i mikro elementi, ali takođe u određenim koncentracijama mogu uticati na ljudsko zdravlje. To su bakar, cink, mangan, gvožđe, kalaj... Najčešće uzorkujemo voda za piće, flaširanu, namirnice sa domaćeg tržišta i iz uvoza i kontrolišemo predmete opšte upotrebe – kozmetičke proizvode, duvanske, metalno posuđe i pribor, ambalaže koje se koriste za namirnice...“, objašnjava Vujačić.

U okviru Odjeljenja za sanitarnu hemiju i ekotoksikologiju je i laboratorija za ispitivanje namirnica, u kojoj se rade analize hrane sa aspekta kvaliteta prehrambenih sastojaka kao što su proteini, masti, ukupni šećeri, vlaga, kiselost, kao i laboratorija za ispitivanje vode, vazduha i zemljišta.

Istražuju gojaznost kod djece i unos joda kod trudnica

Đurović i Jančić najavile su da bi Centar u ovoj godini trebalo da sprovede istraživanje jodnog unosa kod dojilja u Crnoj Gori uz podršku Unicefa. Uz pomoć te organizacije planiraju i projekat tokom kojeg će se izraditi smjernice i normative za ishranu u vrtićima, kao i zabrana reklamiranja hrane za djecu sa povećanim sadržajem trans masti, soli i šećera. Najavljen je i projekat koji će pomoći u sprečavanju i kontroli gojaznosti kod adolescenata u Jugoistočnoj Evropi uz podršku Međunarodne agencije za atomsku energiju, kao i istraživanje gojaznosti kod djece školskog uzrasta.

Bonus video: