Performansu prethodio incident: Davao informacije o kretanju organizatora, pa odbio da se predstavi

Po dolasku, službenici policije su legitimisali organizatore performansa i protesta "Odupri se - 97.000", ali ne i čovjeka zbog kojeg je incident i izazvan
27924 pregleda 109 komentar(a)
Hodžić sa policijom, Foto: Boris Pejović
Hodžić sa policijom, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.03.2019. 18:03h

Performansu sađenja luka u akciji studenata ispred VDT-a, prethodio je incident, u kojem je učestvovalo više lica iz organizacionog odbora protesta "Odupri se - 97.000" i NN lice.

Oni su se, prema riječima Demira Hodžića iz organizacije građanskog protesta, kretali prema zgradi VDT-a, kako bi podržali performans studenata. Na putu do tamo, kako navode, čuli su čovjeka kako nekome daje informacije o njihovom kretanju, navodeći i imena više osoba iz organizacije.

Potom su ga, kako je rekao Hodžić, upitali da se predstavi, što je on odbio.

Kazali su mu da, kako navode, ako radi u nekoj od institucija državne bezbjednosti, razumiju da on samo radi svoj posao. Pošto je čovjek odbio da se predstavi, organizatori performansa su pozvali policiju.

Po dolasku, službenici policije su legitimisali organizatore performansa i protesta "Odupri se - 97.000", ali ne i čovjeka zbog kojeg je incident i izazvan.

"Kao građanin sam tražio da se čovjek legitimiše, da pokaže legitimaciju. A ako je strana služba ili neko ko želi da ugrozi bezbjednost ovih mladih ljudi ili da se to dogodi na protestu, želim da znam ko je. Zbog toga nismo željeli da ga pustimo. Poručili smo im da njima informacije cure i zato su oni i znali da smo mi ovdje danas", rekao je Hodžić pozivajući građane da se u što većem broju priključe protestu u subotu, 16. marta.

Grupa je nakon incidenta nastavila do zgrade Vlade, gdje im policija nije dozvolila da prođu, pa su se potom vratili ispred VDT-a, gdje je održan performans.

Uprava policije: Preduzimao aktivnosti iz svoje nadležnosti

Iz Uprave policije je saopšteno da je policijski službenik Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata preduzimao mjere i radnje iz svoje nadležnosti na terenu, u zoni štićenog objekta – zgrade Vrhovnog državnog tužilaštva.

"U jednom momentu policijskog službenika je okružila grupa lica koja mu je ograničavala kretanje, nakon čega je na lice mjesta došla Interventna jedinica CB Podgorica. U toku je postupanje i utvrđivanje svih činjenica u vezi sa navedenim događajem, o čemu će biti upoznat nadležni tužilac", saopšteno je iz policije.

Galerija

Bonus video: