Radonjić: Bilo bi neodgovorno i neozbiljno da podnesem ostavku

"Zaista mislim da u ovom trenutku institucije države postižu izvanredne rezultate po pitanju borbe protiv korupcije, protiv kriminala", kazao je on
6385 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2019. 17:12h

"Naravno neću."

Ovako je direktor Agencije za sprječavanje korupcije odgovorio na pitanje TV Vijesti da li će podnijeti ostavku, što od njega traže učesnici građanskih protesta. Obrazložio je i zbog čega neće mrdnuti s mjesta.

"Mislim da bi to bilo u ovom momentu neozbiljno i neodgovorno prema građanima, prema parlamentu, prema institucijama ove države i u odnosu na rezultate rada koje je postiže Agencija od početka rada. Zaista mislim da u ovom trenutku institucije države postižu izvanredne rezultate po pitanju borbe protiv korupcije, protiv kriminala", kazao je on.

Radonjić se pohvalio istraživanjem javnog mnjenja koje, kako tvrdi, pokazuje da je povjerenje u rad Agencije u tri godine kontinuirano iznad 60 odsto i da bi navodno 80 odsto građana njima među prvima prijavilo korupciju.

"Nastavićemo, posla ima, ne kažem da korupcije nema. Nama nije bitno koja je politička partija, koja je ličnost, koju funkciju pokriva. Zaista radimo neselektivno", tvrdi on.

Neselektivnost Radonjić pravda posljednjom odlukom Agencije da prekršajno kazni Demokratsku partiju socijalista (DPS) zbog nelegalnog finansiranja predizborne kampanje, nakon sada već čuvenog snimka u aferi Koverta. Direktor Agencije prije toga tvrdio je da je vladajuća partija najurednija po pitanju finansiranja.

"Desio se jedan izolovan slučaj, oštro i brzo smo reagovali", rekao je on, a na pitanje ostaje li pri stavu da je DPS najurednija partija po pitanju finansiranja kaže:

"Ja sam vam rekao da je najurednija bila do ovog slučaja i dalje vjerujem da će to tako biti."

Ulogu Agencije u borbi protiv korupcije apostrofiraju i sa međunarodnih adresa. Šef Delegacije Evropske Unije u Podgorici Aivo Orav, povodom završetka tvining projekta 'Podrška implementaciji mjera integriteta'' koji je finansirala EU, kazao je da je napredak postignut, ali da borba treba da se nastavi.

"Korupcija je i dalje raširena u mnogim oblastima i ostaje otvoreni problem. Predstoji još dosta posla i EU je tu da pruži podršku. Očekujemo da ASK dobro iskoristi rezultate koji su ostvareni u okviru ovog projekta i da obezbijedi maksimalnu transparentnost, integritet i nepristrasnost u svom radu. Rad Agencije je vidljiviji nego ikada ranije", rekao je Orav.

Dvogodišnji projekat vrijedan pola miliona eura, sprovela je italijanska Nacionalna Agencija za sprječavanje korupcije.

Bonus video: