Tužilaštvo: U humanitarne svrhe uplaćeno 450 hiljada eura

Navodi se da je prošle godine Tužilaštvo ostvarilo izuzetno visok procenat potvrđenih optužnica, odnosno da je u postupku sudske kontrole potvrđeno skoro 98 odsto optužnica
802 pregleda 0 komentar(a)
"Procenat osuđujućih presuda skoro 91 odsto", Foto: Boris Pejović
"Procenat osuđujućih presuda skoro 91 odsto", Foto: Boris Pejović

Primjenom alternativnih načina rješavanja krivičnih predmeta u Državnom tužilaštvu prethodne godine u humanitarne svrhe uplaćeno je skoro 450 hiljada eura, saopšteno je iz Tužilaštva.

Navodi se da je prošle godine Tužilaštvo ostvarilo izuzetno visok procenat potvrđenih optužnica, odnosno da je u postupku sudske kontrole potvrđeno skoro 98 odsto optužnica.

“Kada je riječ o optužnim predlozima, tokom postupka prethodnog ispitivanja ovih akata, u 99 odsto slučajeva sud nije utvrdio postojanje grešaka ili nedostataka, niti potrebu boljeg razjašnjenja stanja stvari u predmetu, kao smetnje za zakazivanje glavnog pretresa”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, procenat osuđujućih presuda je visok i iznosi skoro 91 odsto.

“Oslobađajućom presudom riješeno je manje od četiri odsto optuženja, odbijajućom manje od dva odsto optuženja”, precizirali su iz Tužilaštva.

Prethodne godine, ističe se, u Državnom tužilaštvu zadržan je trend primjene alternativnih načina rješavanja krivičnih predmeta.

“To potvrđuje podatak da su primjenom instituta odloženog krivičnog gonjenja državni tužioci riješili predmete protiv 617 učinilaca krivičnih djela. Po tom osnovu u humanitarne svrhe uplaćeno je skoro 240 hiljada eura”, saopštili su iz Tužilaštva.

Prema njihovim riječima, presudom nadležnog suda, na osnovu sporazuma o priznanju krivice riješeni su predmeti protiv 298 učinilaca krivičnih djela.

“Uz osudu na kaznu učinioci krivičnih djela obavezani su da u humanitarne svrhe uplate skoro 207,5 hiljada eura”, navodi se u saopštenju.

Državno tužilaštvo poručilo je da će nastaviti da jača proaktivan odnos državnih tužilaca u gonjenju učinilaca krivičnih djela, posebno u predmetima organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca, terorizma, ratnih zločina i trgovine ljudima.

Bonus video: