Prvo crnogorsko barikirano pivo proizvedeno u Akademiji piva u Podgorici

Ovaj proizvod je limitirane količine i svojim kvalitetom ponosno se može mjeriti s najboljim evropskim i svetskim odležalim pivima. Proizvod je flaširan u 0.75L staklenoj ambalaži u količini od samo 1.000 boca
9647 pregleda 0 komentar(a)
Prvo crnogorsko barikirano pivo, Foto: Akademija piva
Prvo crnogorsko barikirano pivo, Foto: Akademija piva
Ažurirano: 15.03.2019. 09:50h

Inspirisani specijalnim belgijskim manastirskim pivima koja mjesecima odležavaju u buradima burbona, velika nam je čast i zadovoljstvo da možemo predstaviti prvo crnogorsko barikirano pivo proizvedeno u Akademiji Piva u Podgorici.

Barikirana piva u belgijskoj pivarskoj tradiciji imaju posebno utemeljenje u premium segment alkoholnih pića i čine svega 1% njihove ukupne proizvodnje. Barikiranje piva počinje u srednjem vijeku, gdje se prilikom transporta piva masovno koriste posebna francuska hrastova burad koja vremenom, dok pivo odležava u njima, postepeno mijenjaju njegove karakteristike i arome.

Posebnom predanošću i entuzijazmom naše ekipe, uz naporan rad u prethodnih godinu dana uspjeli smo da od najkvalitetnijih sirovina proizvedemo ovaj poseban tip piva i time se približimo našem cilju dostizanja najvisih evropskih standarda kvaliteta kraft piva. Zbog toga sa ponosom predstavljamo prvo crnogorsko barikirano pivo i prvo pivo u našoj specijalnoj seriji barikiranih piva koja ćemo svake godine plasirati na tržište.

U našoj prvoj ediciji napravili smo poseban tip piva - Imperial Stout. U pitanju je tamno pivo sa 9.8% Alc. u kojem dominiraju note karamelnog i prženog slada sa intezivnom završnicom kafe i tamne čokolade. Imperial Stout je tip piva bogate istorije, proizvedeno krajem 18. vijeka za rusku caricu Katarinu II. Od tada, pa do danas, ovo pivo zauzima posebno mjesto kao Premium pivo u ponudi kraft pivara širom svijeta. Pivo je napravljeno uz asistenciju renomiranih evropskih pivskih somelijera i korišćenjem specifičnih pivskih sirovina autentičnih za ovaj tip piva.

Za potrebe barikiranja našeg piva korištena su burad francuskog hrasta, gdje je odležalo crno vino Montepulciano Marina Cvetic. Ovu autohtonu italijansku sortu karakterišu suvoća i blagi tanini. Korišćenjem buradi u kojem je odležao ovaj posebni tip vina, pivo je povuklo skladne arome voćnih estara i vanile koji se osjećaju na mirisu. Iza bogate kremaste pjene piva krije se složen i intenzivan ukus barika koji odiše jačinom pravog Imperial Stouta! U kuvanju piva korišten je ekstrakt korijandera i cimeta koji dodatno upotpunjava bogate arome kojima pivo odiše. Pivo takođe karakteriše blaga balansirana gorčina, s obzirom na korišćenje plementih tipova hmelja.

Odabir bureta u zavisnosti na tip alkoholnog derivata koji je u njima odležavao može varirati od burbona, vina, armagnaca, rakije itd. S obzirom na autentičnost crnogorske kuhinje, gdje se crno vino odlično uparuje s našim tradicionalnim receptima, odlučili smo se za upotrebu vinskih buradi i to specifične vinske sorte Montepulciano. Stoga se ovo pivo i služi na temperaturi kao crno vino i u vinskim čašama. Burad od francuskog hrasta s obzirom na klimu imaju brzinu rasta koja kreira ravnomjeran razmak pora u drvetu što mu omogućava bolju komunikaciju s vanjskom sredinom i idilično povlačenje tanina iz samog barika.

Ovaj proizvod je limitirane količine i svojim kvalitetom ponosno se može mjeriti s najboljim evropskim i svetskim odležalim pivima. Proizvod je flaširan u 0.75L staklenoj ambalaži u količini od samo 1.000 boca.

Od početka našeg rada do danas Akademija piva ima za cilj da Crnu Goru pozicionira na svetsku mapu ozbiljnih kraft proizvođača, kao i da svojim skromnim doprinosom upotpuni crnogorsku turističku privredu još jednim unikatnim lokalnim proizvodom.