Počela izrada Nacrta zakona o RTCG, Ćetković pozvala civilni sektor za sugestije

Predlagaću rješenja za koja mislim da će doprinijeti većoj nezavisnosti RTCG, insistiraću na objektiviziranju kriterijuma za izbor članova Savjeta i održivom finansiranju Javnog servisa", kazala je
115 pregleda 0 komentar(a)
Kristina Ćetković, Foto: Facebook
Kristina Ćetković, Foto: Facebook
Ažurirano: 26.03.2018. 15:03h

Nakon što su izabrani svi članovi Radne grupe (RG) za izradu Nacrta Zakona o nacionalnom javnom emiteru (RTCG), u četvrtak je počeo rad na tom dokumentu.

Iz Ministarstva kulture su saopštili da nacrt planiraju da završe do kraja maja, dok bi predlog trebao biti završen do kraja godine.

Nakon što je Ministarstvo kulture za članicu RG ispred nevladinih organizacija izabralo bivšu novinarku i koordinatorku medijskog programa u Građanskoj alijansi Kristinu Ćetković, grupa je u četvrtak imala prvi sastanak.

Ćetkovićeva je "Vijestima" kazala da je već uputila poziv kolegama iz civilnog sektora da daju sugestije i predloge na pomenuti zakon, kako bi zajedno učestvovali u izmjenama.

"Predlagaću rješenja za koja mislim da će doprinijeti većoj nezavisnosti RTCG, insistiraću na objektiviziranju kriterijuma za izbor članova Savjeta i održivom finansiranju Javnog servisa", kazala je.

Tvrdi i da je predložila da međunarodne organizacije prisustvuju sastancima radne grupe, ali i uputila pozive Savjetu Evrope, OEBS-u i Delegaciji EU u Crnoj Gori.

Ime odabranog kandidata ispred NVO još nije objavljeno na sajtu Ministarstva kulture, zbog čega je ranije reagovalo deset organizacija koje su podržale drugog kandidata - doskorašnjeg člana Savjeta RTCG Gorana Đurovića.

Oni tvrde da je Ministarstvo kulture odluku o imenovanju člana moralo da objavi prije više od 15 dana, dok je radna grupa već počela sa radom.

Iz Ministarstva su odgovorili da je Ćetkovićeva izabrana jer ju je predložilo više nevladinih organizacija od Đurovića, a da će narednih dana objaviti odluku o izboru.

Ćetkovićevu je za člana RG podržalo 14 NVO, okupljenih oko Građanske alijanse, sa ispravnom i blagovremenom dokumentacijom, dok je Đurovića podržalo 12 takvih organizacija okupljenih oko Koalicije NVO, na čijem je čelu bio do prošle godine.

Bonus video: