Šehović: Obrazovanje je ono što ostane nakon što zaboravite što ste naučili u školi

Šehović je govorio na završnoj konferenciji projekta „Teaching for success“ Britanskog savjeta u Crnoj Gori
60 pregleda 4 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Damir Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 26.03.2018. 15:44h

Pravo obrazovanje je vodič kroz život, od svakodnevnih situacija, do međuljudskih odnosa i poslovnog ostvarenja, poručio je ministar prosvjete Damir šehović.

Šehović je danas govorio na završnoj konferenciji projekta „Teaching for success“ Britanskog savjeta u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, projekat se bavio unapređenjem nastave, ali i izučavanja engleskog jezika.

Šehović je istakao da je obrazovanje „ono što ostane nakon što zaboravite što ste naučili u školi“.

„Ono je mnogo više od reprodukcije informacije. Pravo obrazovanje je dio nas, ne možemo ga zagubiti niti ignorisati. Ono je ugrađeno u strukturu naše ličnosti, ono je naš vodič kroz život, od svakodnevnih situacija, do međuljudskih odnosa i poslovnog ostvarenja“, naveo je Šehović.

On je podsjetio da je zakonskom reformom od prošle godine uvedena mogućnost izučavanja engleskog jezika u vrtićima, na koju, kako je naveo, djeca odlično reaguju.

Šehović je kazao da sa djecom rade profesori engleskog jezika koji su bili dodatno obučeni kod Britanskog savjeta.

On je dodao da je uvedeno i obavezno izučavanje engleskog jezika od prvog razreda.

„I opet smo imali samo potvrde i od nastavnika i od roditelja da rano učenje jezika zaista jeste najsvrsishodnije“, kazao je Šehović.

On je podsjetio i da je u toku je pilot-projekat nastave na engleskom jeziku u četiri odjeljenja prvaka.

„Nastavnici su takođe prošli kroz dodatnu obuku Britanskog savjeta, a djeca postepeno, neopterećeno, kroz igru i razgovor, stiču funkcionalno znanje jezika, koje će kasnije moći da primijene potpuno prirodno i bez poteškoća i u najkompleksnijim situacijama“, naveo je Šehović

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva (UK) u Crnoj Gori Alison Kemp kazala je da moderno društvo rijetko zastane da razmisli kako brzo se svijet mijenja, i da je najveći izazov danas savladati i razumjeti te promjene.

„Direktorica Britanskog savjeta Vanja Madžgalj i direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković govorili su o naporima obrazovnih ustanova i Savjeta na unapređenju sistema, kao i o značaju činjenice da UK daje podršku Crnoj Gori u obrazovanju, kao oblasti u kojoj ova zemlja ima svjetsku reputaciju“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je projekat “Teaching for success” donio mnoge inovacije u nastavi engleskog jezika, ali se bavio i unapređenjem obrazovnih politika, kao što je profesionalni razvoj nastavnika.

Bonus video: